Молодий науковець університету отримує подвійний диплом кандидата наук

IMG bbff7b263c0f5bf81148832879246606 VВсе почалося з отримання індивідуального гранту від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України ще у 2012 році. На другому році навчання Груник Н.І. в аспірантурі НЛТУ України оголосили конкурс на закордонне наукове стажування, після цього вона подала заявку та почала швидко готувати документи, одночасно шукаючи лабораторію та професора, який погодився би її взяти до себе на стажування. Нарешті отримала листа від професора Хосе Луїса Кабальєро з університету м. Кордови (Іспанія), в якому він дав згоду на стажування Груник Н.І. терміном один місяць. Перше враження було надзвичайним, південь Іспанії ‒ це колоритний регіон, краса та неповторність якого сформувалася на перетині багатьох культур, зокрема Римської імперії, мусульманства та християнства. Хороших вражень додалося Груник Н.І. після першого візиту в університет м. Кордови, люди там надзвичайно привітні та доброзичливі, завжди готові допомогти. Лабораторії IMG 2e982f9845cc9e1891af36923534680b Vоснащені новітнім обладнанням, місяць стажування пройшов швидко. Із захопленням від культури та людей і новими враженнями Наталя Груник повернулась назад до Львова, де старалася використати набутий досвід. Згодом в 2013 р. їй вдалося ще два місяці провести в цьому ж університеті Кордови, де проф. Хосе Луїс Кабальєро та доктор Франциско Аміль Руїз запропонували план проведення частини досліджень по дисертаційній роботі. Впродовж цього часу Груник Н.І. вдалося освоїти нові методики роботи з рослинами та бактеріями і опанувати методи генної інженерії. Під час завершення стажування вона отримала пропозицію від професора Кабальєро щодо участі в конкурсі на отримання гранту університету Кордови для виконання дисертації під подвійним керівництвом. Її науковий керівник від нашого університету на той час, професор Гут Роман Тарасович та проректор з наукової роботи Криницький Григорій Томкович підтримали Груник Н.І. у цьому рішенні та сприяли у підготовці всіх необхідних документів. Це була тривала процедура, проте результат був вартий усіх прикладених зусиль ‒ за результатами конкурсу Груник Н.І. отримала грант на проведення наукових досліджень в одному з провідних університетів Європи ‒ університеті Кордови тривалістю 6 місяців. Оскільки дані дослідження стосувалися молекулярної біології, вони вимагали багато часу та повної IMG bd429fb93c762c266121be94f47b2c97 Vвіддачі. Двічі термін перебування Груник Н.І. продовжували, що дало їй змогу отримати надзвичайно велику кількість даних та взяти участь у багатьох семінарах та наукових конференціях. Незважаючи на щільний графік роботи Наталі Груник вдалося насолодитися колоритною іспанською культурою, завести нових друзів та відвідати багато красивих місць в Іспанії. Після повернення в Україну вона продовжила наукові дослідження в лабораторії молекулярно-генетичних маркерів кафедри лісівництва та готувала дисертацію на двох мовах ‒ українській та англійській.
IMG 78ee71d9c0ce41e32d72fee406e835cb VБеручи до уваги протиепідемічні заходи та умови карантину, захист дисертаційної роботи Груник Н.І. було проведено в залі засідань Національного лісотехнічного університету України у гібридній формі – науковий керівник з Іспанії професор Хосе Луїс Кабальєро та голова наукового комітету Хесус Валентін Хоррін з колегами з університету Кордови були присутніми онлайн завдяки відеоконференції. Доповідь зачитувалася українською та англійською мовами, після чого захист відбувався відповідно до протоколу спеціалізованої вченої ради Д35.072.02.

Після трьох годин захисту, виступів професорів з обох сторін та голосування, заступник голови спецради, професор Заїка В.К. зачитав рішення про присудження Груник Н.І. наукового ступеня кандидата біологічних наук. Виснажливі роки її праці були винагороджені двома дипломами: українським кандидата біологічних наук за спеціальністю 06.03.03 – лісознавство і лісівництво та іспанським дипломом доктора філософії (PhD) університету Кордови. Численні привітання та побажання від наукових керівників, членів спеціалізованої вченої ради, колег та знайомих змусили Наталю Груник забути про втому та залишили її з думками про те, що всі ці роки важкої праці були вартими такого результату. Досягнення мети стало можливим завдяки підтримці обох університетів та їхній взаємній зацікавленості у розвитку подальшої співпраці та виконанні нових спільних наукових проєктів.

Василь Лавний,
проректор з наукової роботи

Last modified on Вівторок, 27 квітня 2021 11:29

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper