Розроблення та апробування англомовного курсу «Якість деревини: діагностування, критерії та оцінювання» проф. Сопушинського І.М.

в Університеті сталого розвитку м. Еберсвальде, Німеччина та Університеті сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини Клуж-Напока, Румунія.

Головне завдання трьох місячного (01.07.-30.09.2020 р.)  науково-дослідного проекту в рамках програми ДААД полягало у вивченні впливу змін клімату на якість деревостанів в лісах Бранденбургу, Гессену та Мекленбург-Передня Померанії. У спільних науково-практичних зустрічах та деревинознавчих дослідженнях із німецькими лісовими експертами, а саме проф. Петер Шпатгельф, д-р Любомир Бласко (Forstamt Chorin) (рис. зліва), Карл Георг Оппер (голова міністерства навколишнього середовища, захисту клімату, сільського господарства та захисту споживачів землі Гессен) та Юрген Шмоль (Bereichsleiter Forstamt Wettenberg) (рис. справа), основну увагу проф. Сопушинський І.М. зосередив на оцінювання якості стовбурної деревини в розрізі кліматичних змін, що зумовлюють ураження ялинових, соснових та ялицевих деревостанів у лісах ЄС та України. 

Під час проведення досліджень та зустрічей обговорювались також проблеми сталого ведення лісового господарства в контексті глобальних кліматичних змін і ризиків щодо вирощування високоякісної стовбурної деревини та оцінювання її якості. Експерти наголосили на необхідності проведення структурних змін у деревостанах з метою введення більш стійких до кліматичних змін та біологічних шкідників деревних видів, що дозволить підвищити біологічну стійкість лісових насаджень.

Отримані результати досліджень змін клімату на якість деревостанів та напрацювання у напрямку біологічного деревинознавства проф. Сопушинський І.М. розкрив в новому англомовному курсі «Якість деревини: діагностування, критерії та оцінювання», який було прочитано дистанційно з використанням програми ‘Zoom’ в період 23.11. – 27.11.2020 р. для магістрів лісового господарства в Університеті 
сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини Клуж-Напока в рамках програми Євросоюзу Еразмус+ (напрям КА107). 

Обмін досвідом та спільні наукові інтереси в напрямку біологічного деревинознавства проф. Сопушинського І.М. та проф. Коріни Катани дозволили спланувати проведення спільних наукових досліджень щодо впливу екологічних умов на внутрішньовидову диференціацію лісових деревних видів за структурою деревини та підготовки спільного науково-дослідного проекту на тему “Особливості кваліметрії стовбурної деревини сосни звичайної, ялини європейської та ялиці білої в уражених хворобами деревостанах”.

Підготовлено проф. Сопушинським І.М.

 

Last modified on Четвер, 10 грудня 2020 07:45

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper