Лісотехніки долучаються до розвитку стартапів

У 2019 році у Національному лісотехнічному університеті України у рамках спеціальності «Деревообробні та меблеві технології» започаткована нова освітня програма «Інноваційні стартапи деревообробної та меблевої галузей».

Метою створення цієї освітньої програми є підготовка фахівців, здатних розв’язувати спеціалізовані завдання та вирішувати прикладні проблеми професійної діяльності у сфері деревообробних та меблевих технологій, створювати інноваційні продукти та послуги, використовувати навики приватного підприємництва. Ідея створення такої програми полягає у гармонійному поєднанні професійної підготовки з деревообробних та меблевих технологій та набуття навичок ведення підприємницької діяльності (створення та підтримки підприємства, яке виготовлятиме і успішно реалізовуватиме інноваційні вироби у царині меблевого виробництва та деревообробки). Навчальний план вищезгаданої освітньої програми передбачає наявність, окрім традиційних технологічних дисциплін, цілої низки економічних предметів, що гарантуватимуть здобуття усіх необхідних для керівника стартапу вмінь, навиків та компетенцій.

isdp

З огляду на розвиток нової освітньої програми «Інноваційні стартапи деревообробної та меблевої галузей», НЛТУ України  вирішив прийняти участь у пілотному проекті "Підприємницький університет", у межах якого в українських вишах викладатимуть курс "Інноваційне підприємництво та управління стартап проектами". Його запроваджує Стартап-інкубатор YEP спільно з Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України, Дія.Бізнес та Українським фондом стартапів. YEP з 2016 року розвиває підприємницьку культуру в університетах і вже на сьогодні має досвід підтримки 200 студентських стартапів.

Головна мета проекту "Підприємницький університет" – поширення підприємницької освіти та стартап руху в вищій школі, розвиток інноваційної інфраструктури, зокрема створення центрів підприємництва в університетах України. Важливим завданням є встановлення тісного взаємозв’язку між студентами, науковцями та підприємцями, які широко застосовують інноваційні підходи в бізнесі. Даний проект є хорошою платформою для розроблення власних креативних бізнес-ідей студентами з можливістю детального аналізу, вивчення сфери діяльності та презентації проектів потенційним інвесторам.

Вже на першому етапі реалізації проекту ініціативу проявили 76 університетів України, до процесу викладання дисципліни "Інноваційне підприємництво та управління стартап проектами" залучені 154 викладачі, курс слухають більше 3900 студентів із 29 міст України. В перспективі планується запровадження дисципліни як вибіркової для усіх спеціальностей з метою обміну знаннями студентів під час роботи над спільним стартап проектом.

НЛТУ України є одним з учасників проекту. В осінньому семестрі 2020-2021 навчального року дисципліна "Інноваційне підприємництво та управління стартап проектами" вперше читається для студентів групи ДТІ-23 спеціальності 187 «Деревообробні та меблеві технології» (освітня програма «Інноваційні стартапи деревообробної та меблевої галузей»).

У впровадженні зазначеної дисципліни в НЛТУ України задіяні:

  • доцент кафедри менеджменту ЗЕД Кульчицька Е.А.,
  • ст. викладач кафедри менеджменту організацій і адміністрування Шведюк Ю.В.
  • ст. викладач кафедри технологій меблів та виробів з деревини Солонинка В.Р.

Викладачі пройшли попереднє навчання за тематикою курсу (онлайн тренінг 26-28 серпня). Організатори проекту запросили основним спікером Олену Донець – співзасновницю DUCO Innovation, яка розповіла про успішний досвід реалізації проекту в Тель-Авівського університеті, Ізраїль. Слухачам тренінгу було представлено детальну інформацію про методи досягнення успіху провідними компаніями світу (Apple, Facebook, Airbnb), а також розглянуто ключові аспекти, які повинні бути враховані при розроблені стартапу. Протягом семестру викладачі приймають участь у вебінарах, семінарах, мають можливість поділитись досвідом викладання, цікавою інформацією, організовують спільні онлайн-зустрічі з успішними стартаперами в Україні та за кордоном, отримати підтримку експертів та менторів YEP.

Під час вивчення курсу студенти отримають знання, навички та компетентності щодо побудови стратегії бізнесу, ознайомляться з сучасними інструментами розвитку власної справи, навчаться ідентифікувати та враховувати ризики, створять власні стартап проекти та будуть мати можливість подати їх на участь у конкурсі стартапів і грантових програмах. Найкращі команди отримають індивідуальну менторську підтримку від YEP, Дія.Бізнес, Українського фонду стартапів, Cisco, OKKO, Genesis, REACTOR.UA, TechUkraine та інших партнерів проекту.

isdp 2

Студенти ДТІ-23 з директором "Меблі Стиль" Турчином В.В. після екскурсії на виробництво

В рамках вивчення дисципліни ведучими викладачами була організована екскурсія на меблеву фабрику «Меблі-Стиль», де директор підприємства Турчин Володимир Володимирович розказав студентам про історію розвитку підприємства (успіхи та невдачі), дав корисні поради щодо початку власної справи, а також лайфхаки та мотивуючі поради фаундерам початківцям. Основною темою для обговорення, були проблеми та виклики, які виникли під час реалізації нового бізнес-стартапу, основними із завдань якого є не тільки виготовлення і продаж меблевих виробів у простому і лаконічному скандинавському стилі, а також продаж позитивних емоцій (бізнес в стилі Hygge*)!

* – Hygge (Хуґе) – данське слово, яке означає настрій затишку та комфортного спілкування з почуттям благополуччя і задоволеності. Це одна з форм «ціннісності» для людини. (Детальніше: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%8E%D2%91%D0%B5)

В ході зустрічі студенти прийняли активну участь в оговорені існуючої, а також в побудові нової бізнес-моделі. Детально розглянули проблеми, які виникають під час формування «ціннісної пропозиції» і представили свій погляд на окремі питання висвітлені у бізнес-моделі даного стартапу.

Логічним продовженням зустрічі стало відвідування студентами і викладачами НЛТУ України виробничих підрозділів підприємства, під час яких вдалося  детально  ознайомитися  зі  всіма  етапами технологічного процесу виготовлення м’яких меблевих виробів. Окрім того, оскільки на підприємстві вже не перший рік впроваджуються передові методи виробництва, студентам вдалося на практиці побачити реалізацію основних підходів ощадливого (LEAN) виробництва, та почути від директора підприємства Володимира Володимировича, як він особисто переосмислив існуючі, та впровадив нові методи організації виробництва, після ознайомлення з японською філософією «кайдзен», яка ще в кінці минулого тисячоліття сприяла виникненню нової концепції менеджменту, зорієнтованої на безперервне покращення всіх аспектів ведення бізнесу.

Підсумовуючи результати зустрічі, надіємось, що саме отримання такого досвіду дозволить студентам реалізувати власні стартапи і вже за декілька років ми матимемо інноваційні конкурентоздатні виробництва в найрізноманітніших галузях деревообробки.

Last modified on П'ятниця, 25 вересня 2020 12:24

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper