ЕРАЗМУС +: РОЗШИРЕННЯ КОНТАКТІВ

erastmus14 06 24Завдяки програмі академічної мобільності Еразмус+ науково-педагогічні працівники, персонал та здобувачі вищої освіти мають можливість підвищувати свій освітньо-культурний рівень. Активну допомогу учасникам програми та розширення географії мобільності забезпечує відділ міжнародних зв’язків нашого університету.

Нещодавно команда в складі завідувача кафедри лісових машин Стиранівського Олега Андрійовича, професора Мачуги Олега Степановича та доцента Шевченко Наталії Василівни виборола право реалізувати, вперше для НЛТУ  України, академічну мобільність в університеті міста Бартін – БАРУ (Туреччина). Співпрацю з науковцями цього вишу завдячуємо професору Бехті Павлу Антоновичу, який попередньо налагодив наукові зв’язки з лісотехнічним факультетом БАРУ.

Університет міста Бартін є одним із наймолодших університетів Туреччини, рік заснування 2008. Це є класичний університет, оскільки поряд із технічними факультетами тут є й гуманітарні, зокрема факультети мистецтва, літератури, релігії, медицини тощо. Загальна кількість студентів – близько 18000, у тому числі 1800 – іноземні студенти з країн Африки та Азії. Корпуси БАРУ розміщено в передмістях Бартіна в двох кампусах: Адачі кампус та Кутлубай кампус.

Туреччина велику увагу приділяє освіті молоді. Гасло цього університету в перекладі українською «Подібно до неба, освіта повинна бути доступною усім». Це реалізовується у фінансуванні освіти. Зокрема навчання студентів (окрім іноземних) безоплатне. Нові сучасні корпуси, лабораторне обладнання, оплата праці викладачів, логістика викликають у нас засмучення. Фінансування освітнього процесу здійснюється із окремого фонду президента Туреччини. Дуже сподіваємося, що після закінчення війни забезпечення вишів  України вийде на належний рівень.

Університети Туреччини, зокрема БАРУ, наслідують передові Європейські країни та застосовують засади Болонського процесу: кредитно- модульну систему оцінювання знань, строгі вимоги до виявлення плагіату у кваліфікаційних роботах бакалаврів та магістрів (значно строгіші аніж у нас) тощо. Обсяг та наповнення кваліфікаційних робіт аналогічні до робіт наших студентів.

Наша делегація мала змогу виступити з низкою лекцій стосовно загальних засад навчання у НЛТУ України, змістовною інформацією про Львів, як культурний центр України та про деякі напрямки наукових досліджень, які могли б стати спільними проєктами BАRU та UNFU.

 

Зустріч з викладачами та студентами дало змогу відчути атмосферу навчально-наукового процесу BАRU.

D:\ERASMUS\Документи_ERASMUS-2024\1\зображення_viber_2024-05-15_21-31-04-030.jpg

D:\ERASMUS\Документи_ERASMUS-2024\1\photo_2024-05-22_18-02-11.jpg

 

Низка зустрічей за неформальних обставин була доброзичливо зорганізована персоналом лісотехнічного факультету – професором Хюсейном Сірікая та доцентом Муратом Онет, а також працівником віддділу Ерасмус – Муратом Іпеком.

Підсумковим зібранням стала зустріч з ректором BАRU – Орган Узум, на якій завідувач кафедри лісових машин Олег Стиранівський вручив ректору BАRU пам'ятну Книгу НЛТУ України та брошуру з інформацію про історію та діяльність кафедри лісових машин. Рівно ж ректор BАRU передав Олегу Стиранівському почесну відзнаку BАRU з його логотипом. Цю відзнаку Олег Стиранівський після повернення в Україну передав Володимиру Загорському.

D:\кафедра\ERASMUS+\ерасмус+ 2023-2024 Бартін - Туреччина\ФОТО візиту\IMG_20240516_202732.jpg

D:\кафедра\ERASMUS+\ерасмус+ 2023-2024 Бартін - Туреччина\Стиранівський і ректор\1716569313718.jpg

Ректор BАRU запропонував підписати угоду меморандум про співпрацю яка б передбачала спільне навчання аспірантів BАRU та  UNFU.

Усі члени нашої делегації отримали сертифікати про участь у академічній мобільності в університеті BАRU.

Академічна мобільність передбачає не тільки ознайомлення з навчальним процесом  приймаючої сторони, але із історією та традиціями приймаючої країни – Туреччини. Нам вдалося відвідати історичну перлину – місто Сафранболу, яке варто відвідати усім, хто приїде до Туреччини..

 

Поблизу міста Бартін на березі Чорного моря знаходиться давнє місто – фортеця Амасра. Тут розташований порт, маяк, залишки фортечних мурів. Амасра – курортне містечко, його вулиці заповнені туристами з Туреччини, Японії та й інших азійських країн. Численні магазини, ринки, кафе з різнобарвним крамом, традиційними турецькими наїдками та солодощами. На вершні середньовічної острівної частини Амасри височіє маяк.

 

Окрема тема для розмов – автомобільні дороги Туреччини. Дорожня інфраструктура, якість дорожнього покриття, спосіб оплати проїзду  автострадами – близькі до оцінки «відмінно». Це стосується і автострад, і звичайних доріг, і локальних доріг. Лише не стосується правил дорожнього руху турецьких водіїв, які можуть виконати розворот чи поворот у вигідному для них місці, не зважаючи на інших учасників дорожнього руху. А про перевищення швидкості навіть не варто згадувати. Якщо є обмеження 50 км/год, то всі їдуть 120 км/год й не бояться поліції та фотокамер.

Наша подорож закінчилась знайомством з красунею – столицею Анкарою. Широкі вулиці, зазвичай сучасні будівлі, мінарети, ринки – все це вартує уваги.

Олег Мачуга

Наталія Шевченко

Олег Стиранівський

Last modified on П'ятниця, 14 червня 2024 07:54

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper