Всеукраїнська семінар-нарада з питань розвитку мисливської галузі та утвердження мисливських національно-культурних цінностей

001 vsn

 

1 червня 2024 року в Національному лісотехнічному університеті України, за підтримки ректорату та дирекції ННІ ЛСПГ, відбулась визначна подія, яка формуватиме історико-культурне майбутнє мисливської галузі в Україні.

Семінар-нарада почалася з урочистого шикування та богослужіння мисливських капеланів в Храмі святого Володимира. Панахидою вшанували мисливців-воїнів, тих, хто загинув захищаючи рідну землю, а молебнем тих, хто в Силах оборони України, зі зброєю в руках, бореться за незалежність нашої країни. Учасники заходу долучились до збору коштів, який був організований на підтримку Збройних Сил України. Боже благословення отримав і гурток «Юні мисливствознавці», Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Після урочистостей в конференц-залі Університету хвилиною мовчання було відкрито семінар-нараду. Президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний привітав учасників заходу, представивши співорганізаторів та запрошених гостей: Володимира Каленіченка – начальника відділу мисливського господарства та полювання Держлісагентства, Анатолія Дейнеку – начальника Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, владику Михаїла Колтуна – Єпископа Сокальсько-Жовківського, керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, капелана мисливських товариств, Михайла Казимира – представника Карпатського братства Діани, Володимира Бойка – голову первинної організації Львівської міської організації УТМР, Анатолія Голубченка – президента Федерації мисливського собаківництва України, Володимира Подоляка – начальника ГУ ДПСС у Львівській області, Анатолія Тимофіюка – в. о. начальника ГУ ДПСС у Волинській області, Івана Васькова – начальника ГУ ДПСС в Івано-Франківській області, Олександра Костюка – першого заступника начальника ГУ ДПСС в Рівненській області та інших поважних гостей. У роботі семінару прийняли участь не лише викладачі НЛТУ України, але й студенти ННІ ЛСПГ, що здобувають освітні ступені бакалавра та магістра за освітньо-професійною програмою «Мисливське господарство» – Павло Городецький, Анжеліка Остапчук, Володимир Ігнатюк, Петро Бабич, Данило Трибко, Іван Сюч та інші.

Презентацію Кодексу українського мисливця та мисливських національно-культурних цінностей здійснив доцент кафедри лісівництва Іван Делеган. З доповіддю про мисливські традиції виступив професор кафедри лісівництва Павло Хоєцький, а доктор природничих наук Василь Новіцький ознайомив присутніх із релігійною складовою Кодексу, мисливськими прапорами, одягом. Донька голови районної організації УТМР Анатолія Кульгейка, який у березні 2022 р. ціною власного життя героїчно убезпечив від репресій окупантів – понад 240 родин мисливців Ріпниківської громади Чернігівської області, Яна Кульгейко презентувала проєкт пам’ятника мисливцям-захисникам України.

Завершивши обговорення мисливських національно-культурних цінностей організатори заходу запропоновали учасникам наради підтримати та підписати Кодекс українського мисливця в першій редакції. До історичної підтримки долучились: ГС «Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь», Українське товариство мисливців і рибалок, Федерація мисливського собаківництва України, ВГО «Федерація мисливського біатлону України», Товариство лісівників України, ГО «Українське мисливське товариство «ТУР», ГО «Карпатське братство Діани», ГО «Асоціація мисливців Закарпаття», Львівська МО УТМР, НВПГ «Мисливтехпроект», СМП «Рись», Національний лісотехнічний університет України, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Поліський національний університет, Запорізький національний університет та інші.

Другу частину заходу з обговорення скрутного стану справ у мисливській галузі розпочав Володимир Каленіченко. Голова Івано-Франківської обласної організації УТМР Михайло Лущак розповів про збереження державного мисливського фонду та фауністичного різноманіття у зв’язку з динамічним зростанням поголів’я диких та здичавілих хижих тварин в умовах воєнного стану, а також з ініціюванням нових законодавчих обмежень щодо регулювання їх чисельності. Олександр Ревнівцев – національний консультант продовольчої та сільськогосподарської організація ООН доповідав на актуальну нині тему про діагностику та контроль хвороб мисливських тварин в умовах воєнного стану. Професор кафедри екології та охорони навколишнього середовища Національного університету кораблебудування Ігор Наконечний розкрив проблематику та шляхи вирішення екологічного стану територій, не залучених до мисливськогосподарського користування. Не оминули на заході й тему загроз мисливському собаківництву в умовах воєнного стану. Ярема Олійник – експерт-кінолог, голова секції мисливського собаківництва Львівської обласної організації УТМР зосередив увагу присутніх на викликах, з якими довелось зіштовхнутись кінологам в нинішній час. Говорили на нараді не лише про проблеми мисливського господарства, а й про просвітницький напрямок. Зокрема про відновлення і розвиток мисливського спорту та єгерських змагань в Україні розповів Володимир Нижник, експерт-мисливствознавець. Обговорювали освітньо-професійні програми «Мисливське господарство» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, за якими готують фахівців для галузі в НЛТУ України. Завершив другий блок галузевої наради – Василь Новицький з доповіддю про виклики та можливості взаємодії з окремими гілками галузевих інституцій.

Цей захід без перебільшення можна з впевненістю назвати історичною подією для мисливської галузі України.

Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь: www.uahhg.org.ua

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper