Кафедра дизайну створила свою візитівку

До дня відкритих дверей 17 травня 2024 р. на кафедрі дизайну (корпус 1, 7-й поверх) завершились роботи по створенню панно «Дизайн».

image001

Ідея та ескіз панно належать завідувачу кафедри, професору Володимиру Прусаку. Концепція твору полягає у підтримці суспільного руху до екологічного довкілля та ощадливого господарювання і, зокрема, до розвитку екологічного напрямку у дизайні. Цей напрям набув розвитку на кафедрі дизайну з часу впровадження у 2004 р. «Програми наскрізної екологічної підготовки студентів спеціальності «Дизайн»» (розробник В. Прусак). Мета програми – не накопичення студентом протягом навчання екологічних знань, а створення системи екологічних знань, умінь та навичок, набуття яких змінює свідомість майбутніх дизайнерів, і екологічна складова їх мислення стає нормою поведінки, фаховою установкою, визначає особистісну позицію, в результаті чого відбувається переоцінка професійних цінностей.

Одним з напрямів екологічного дизайну, який необхідно розвивати і де є поле діяльності для дизайнерів – вторинне використання відходів. Серед них рециклінг (від англ. recycling – «повторне використання») – процес збору і обробки матеріалів (які зазвичай викидаються чи утилізуються як непотріб), з подальшим їх перетворенням на нові продукти,

Панно «Дизайн» є яскравим прикладом того, як, зокрема, відходи меблевого виробництва (некондиційну ламіновану ДСП), можна використати не лише у якості «палива» чи для переробки, а й для створення сучасного мистецького твору. Саме кольори та фактури використаного матеріалу, їх поєднання в геометричній композиції забезпечують своєрідність та неповторність панно.

Для втілення ідеї необхідно було об’єднати проєктантів з виробничниками – це успішно реалізував доцент кафедри комп’ютерних наук Юрій Прусак. Під його керівництвом та з його безпосередньою участю студентом-магістром кафедри дизайну Дмитром Колодієм було здійснено візуалізацію майбутнього виробу. Студентка третього курсу Вікторія Павлик доклала чималих зусиль для детальних розрахунків відповідно до наявних матеріалів на виробництві, та виконання складних монтажних креслень.

Виготовила більше 160 деталей та змонтувала панно команда компанії «SKORO.Меблі», під керівництвом Любомира Коваля – випускника НЛТУ України. До роботи був залучений студент групи Д-41 й член команди Олег Куріпко.

Декоративне панно «Дизайн» є своєрідною візитівкою, що символізує позицію кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету України щодо підтримки світових екологічних процесів.

Висловлюємо щиру вдячність усім, хто долучився до створення панно, і особливо – команді професіоналів компанії «SKORO.Меблі», та сподіваємось на подальшу творчу співпрацю.

Кафедру дизайну вже відвідали майбутні абітурієнти ННІ деревообробних технологій і дизайну, ректор університету, професор Володимир Загорський, голова асоціації деревообробників та лісозаготівельників Львівщини Микола Когут, директор інституту, професор Володимир Маєвський та ін.

Панно стало об’єктом для фотосесій в День вишиванки 16.05.2024 р., а також для студентів та випускників дизайнерів, після успішно проведеного фестивалю «Весна Лісотехніки» 23.05.2024 р.

Завідувач кафедри дизайну Володимир Прусак

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper