Практика студентів і викладачів НЛТУ України в рамках дисципліни «Екосистемний менеджмент у країнах, що трансформуються» до Румунських Карпат 2024

Вже традиційно студенти НЛТУ України під керівництвом викладачів кафедри менеджменту та маркетингу, доцента Юлії Шведюк та доцента Надії Юрків і організаційної підтримки асистента кафедри компʼютерних наук Олексія Сінкевича, приймали активну участь в навчальній практиці до Румунських Карпат в рамках вивчення дисципліни «Ecosystem Management in Transformation Countries» за фінансової підтримки міжнародного проєкту «Fields of Conflict – A Discourse on Socio-Ecological Forest Restoration in Times of War and Multiple Crises». Це спільна подорож студентів НЛТУ України, Університету сталого розвитку міста Еберсвальде, Державного університету Молдови, ДУ «Житомирська політехніка», Національного транспортного університету та представників Карпатського біосферного заповідника. Програма екскурсії як завжди цікава та насичена цікавими локаціями. Студенти НЛТУ України, команда з восьми учасників, підготували тижневу газету та детально описали все, що вдалося побачити.
2024 05 24 20.16.15

Неділя, 12 травня. Початок нашої незабутньої подорожі, всі були вражені красою краєвидів, що розгорталися за вікном автобуса. Гори та долини, річки та ліси створювали просто неймовірну панораму, якою ми не могли намилуватися. Приїхавши до місця призначення, ми всі дружньо розклали палатки, створюючи маленьке табірне містечко серед природи. Наші яскраві намети додали барвистих фарб до навколишніх краєвидів, створюючи особливу атмосферу єднання з природою. Також це був вечір знайомства. Було неймовірно цікаво зустріти молодих людей з різних країн та університетів, кожен з яких мав свою унікальну історію та завдання. Отож перший день нашої подорожі був справді незабутнім. Цей день наповнив нас захопленням і цікавістю, ми з нетерпінням чекали нових пригод і вражень, які обіцяли наступні дні.

Коваль Анастасія, студентка групи ІСТ-21, 
освітня програма «Інформаційні системи і технології»

Понеділок, 13 травня. Група учасників екскурсії (50 осіб) вирушила у похід з підніжжя гір Piatra Craiului, яку супроводжували досвідчені гіди. Маршрут мав протяжність 14,7 км і загальну висоту підйому 756 метрів над рівнем моря, 6,5 км туристична стежка, решта асфальтована дорога. Після цього відвідали національний парк Piatra Craiului, основне завдання якого полягає в охороні та збереженні унікальних природних екосистем, що формують національний біогеографічний простір з природними елементами особливої цінності з точки зору фізико-географічної, флористичної, фауністичної, гідрологічної, палеонтологічної історії. Відвідувачі парку мають можливість займатися науковою, рекреаційною, пізнавальною та туристичною діяльністю. Піша прогулянка і цей день становила 19 км.

Балабух Вікторія, студентка групи МО-22,
освітня програма «Менеджмент організацій і адміністрування»

Вівторок, 14 травня. Ми разом з екскурсійною групою відправилася у захоплюючий похід в один із найживописніших куточків Румунії. Ранковий старт з Plaiu Foii о 8 ранку зарядив всіх енергією та ентузіазмом. Протягом 4-5 годинної мандрівки, група під керівництвом досвідчених гідів відкривала неймовірні пейзажі та високогірні луки, доповнюючи свою колекцію захоплюючих спогадів. Від Plaiu Foii до піку Tamasu Mare (1735 м) похід був справжнім випробуванням для душі та тіла. Але з кожним кроком гордовиті вершини Карпат дарували нові враження та незабутні моменти. Здолавши вершину, ми спустилися до табору дикої природи Poiana Tamas, розташованого на висоті 1435 метрів. Але пригода ще не закінчилася! Вечірній час виявився ще більш захоплюючим, адже всі разом влаштували справжнє інтернаціональне свято з музикою та танцями. Упродовж нього ми обмінювалася враженнями та досвідом дня, ділилися сміхом і радістю.

Івать Тетяна, студентка групи КН-53м,
освітня програма «Компʼютерні науки»

Середа, 15 травня. У супроводі гідів вирушили у похід на північний захід підніжжями гір в напрямку дамби Pecineagu. По дорозі до місць призначення відбувалися перепади висоти приблизно у 1000 м, група спостерігала сліди життєвої діяльності диких тварин, слухала цікаві лекції гідів про менеджмент в експлуатаційних лісах, про організацію Romsilva та фундацію Carpathia. Бачили місця вибіркових і суцільних вирубок лісів, детально ознайомилися з практиками лісового менеджменту, мали можливість їх порівняти. Також спостерігали за територіями з руйнівними наслідками вітровалів. Протяжність маршруту за день становила 19 км.

Швець Тетяна, студентка групи МО-41,
освітня програма «Менеджмент організацій і адміністрування»

Четвер, 16 травня. Четвертий день поїздки був насиченим і цікавим. Разом з гідами наша група вирушила до Poiana Tamas, де ми насолодилися мальовничими пейзажами та свіжим гірським повітрям. У лісі ми мали унікальну можливість - обмін енергетики з деревами. Це був незабутній досвід, який зʼєднав нас з природою та подарував відчуття спокою та єднання. Альтернативною пішохідною стежкою ми спустилися до Plaiu Foii і змінили локацію до Casa Moga в селі Бучум. Ввечері на нас чекала цікава гра, де учасники екскурсії були поділені на 4 команди. Гра включала дебати, що дозволило нам висловити свої думки та погляди щодо доцільності створення найбільшого національного природного парку в Європі. Загалом, було дуже цікаво. Ми насолоджувалися пейзажами, природою, спілкуванням з гідами та іншими учасниками екскурсії, а також цікавою грою ввечері.

Вікторія Мацько, студентка групи МЗЕД-21,
освітня програма «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Пʼятниця, 17 травня. Сьогодні наша команда розділилася на дві групи, щоб виконати два важливі завдання. Перша група вирушила до пралісів Румунських Карпат, щоб дослідити їхню флору та фауну, а також оцінити природні ландшафти. Друга частина група зустрілася з віце-мером і місцевими жителями, щоб обговорити можливість створення національного природного парку на цій території. Група, яка досліджувала праліси, мала можливість побачити незаймані людиною ліси, повалені дерева та інші природні явища. Василь Покиньчереда та Ірина Йонаш, наші гості з  Карпатського біосферного заповідника, розповіли про те, як букові праліси Українських Карпат стали обʼєктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Разом з рейнджером вони провели екскурсію пралісом, знайомлячи з його унікальними природними екосистемами. Група, яка спілкувалася з громадою, мала на меті зʼясувати думки та занепокоєння людей щодо створення національного природного парку. Ці розмови допомогли краще зрозуміти ставлення людей до цієї ініціативи та їхні очікування. Наприкінці дня обидві групи зібралися разом, щоб поділитися своїми враженнями та обговорити подальші кроки. Обмін інформацією та досвідом допоміг чіткіше окреслити план дій щодо створення національного природного парку.

Цей день став важливим кроком на шляху до збереження цінної природної спадщини. Дослідження та діалог з громадою допомогли краще зрозуміти ситуацію та прийняти обґрунтоване рішення щодо майбутнього пралісу.

Максимова Єлизавета, студентка групи КН-31,
освітня програма «Компʼютерні науки»

Субота, 18 травня. О 6 ранку, коли ще на накрапав дощ, маленька група студентів вирушила в похід подивитися на долину нарцисів – галявину, суцільну вкриту квітами Також запамʼяталися дерева, які, як ми дійшли висновку, вдарила блискавка. А ще ми зустріли жінку на коні)) – ділилася своїми думками Вікторія Холоденко, колега з Києва. Після сніданку усі студенти працювали над презентаціями. Незважаючи на хвилювання, усім вдалося чудово представити свої напрацювання та інформативно донести це до слухачів. Серед доповідачів були присутні студенти з Німеччини, Молдови, України. З презентацією виступили представники Карпатського біосферного заповідника та НПП «Голосіївський». Іноземних студентів дуже вразили наслідки російської агресії на природні екосистеми України в цілому і на території природно-заповідних територій зокрема.

Ввечері ми насолоджувалися святковою вечерею, спілкуванням та іграми. Було сумно думати, що наступного дня потрібно буде їхати додому… тому ми насолоджувалися спілкуванням. Було дуже цікаво доторкнутися до схожої, але одночасно іншої культури Румунії. Потім ми вчили танцювати іноземців наших українських танців, у німецьких студентів гарно вдалося засвоїти наші національні танці.

Христина Мищишин, студентка групи ЛГ-53м,
освітня програма «Лісове господарство»

Неділя, 19 травня. Схід сонця та співи півня ознаменували початок нового дня. Ми неквапливо збирали палатки, пакували речі, готуючись попрощатися з мальовничою місцевістю та іноземцями, з якими приємно проводили весь цей час. Дорога додому виявилася не лише довгою, але й багатою на враження. З вікон автобуса відкривалися захоплюючі краєвиди: величні гори, затишні села з традиційними румунськими будинками, цікаві архітектурні памʼятки. Кожен поворот дарував нові емоції та яскраві ракурси для світлин. Втома від подорожі не могла затьмарити радості від побаченого. Ми досліджували нову культуру, знайомилися з цікавими людьми, насолоджувалися красою природи. Румунія щедро поділилася своїми скарбами, залишаючи в наших серцях незабутні спогади. Повернення до України стало своєрідним апогеєм подорожі. Зустріч з рідною природою, ласкаве сонце та вражаюча краса веселки, що зʼявилася на небі, наче підтверджували, що ця мандрівка була сповнена щасливих моментів.

Ця подорож до Румунії стала справжнім калейдоскопом емоцій і вражень. Ми відкрили для себе новий світ, багатий на культуру, історію та природну красу. Ці спогади назавжди залишаться з нами, надихаючи на нові подорожі та пригоди.

Марʼяна Олійничок, студентка групи МЗЕД-21
освітня програма «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Щиро вдячні німецьким колегам з Центру Еконіки та Менеджменту Екосистем Університету сталого розвитку міста Еберсвальде, зокрема Prof. Pierre Ibisch, Dr. Michael Spies, Dr. Axel Schick, Angela Dichte та адміністрації Національного лісотехнічного університету України, зокрема проф. Лавному В.В., за підтримку в організації навчальної практики до Румунських Карпат. Запрошуємо студентів НЛТУ України наступного року долучатися до нашої подорожі, обіцяємо буде вражаюче, незабутньо та пізнавально!

Last modified on Понеділок, 27 травня 2024 08:28

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper