Навчання студентів-айтішників в Університеті Вальядоліду

IMG 4329 logoТрадиційні проекти міжнародної академічної мобільності за програмою Еразмус+ в НЛТУ України продовжуються. В осінньому семестрі цього навчального року двоє студенток-бакалаврів навчаються в Університеті Вальядоліду (Іспанія). Співпраця НЛТУ України з цим університетом триває більше 5 років, і цього семестру вперше розширено перелік спеціальностей, за якими може відбуватись академічний обмін.  Так, до вже звичної мобільності студентів-лісогосподарів та студентів-економістів додалась мобільність студентів-айтішників.  

Відповіді студенток спеціальності «Інформаційні системи та технології» Вікторії Гренюх та Юлії Сапси на найпоширеніші питання щодо отримання Еразмус+ стипендії – в цьому матеріалі.

IMG 4329

Як ви отримали стипендію Еразмус+ ?

Вікторія: «Я побачила оголошення про відбір студентів на навчання в Іспанії на сторінці університету. І коли зрозуміла, що з’явилась можливість навчатись закордоном на моїй спеціальності – подалась одразу.  Спочатку я подала всі необхідні документи, а потім була співбесіда, яка проходила англійською, де задавали загальні питання про спеціальність, про мене та мою мотивацію, яку я успішно пройшла і згодом отримала відповідь про те, що я пройшла відбір».

Яким є розмір стипендії та де проживаєте?

Юлія: «Розмір стипендії – 1 100 євро в місяць для одного студента. Цієї суми вистачає на все, що потрібно для комфортного життя.  Проживаю у місті Вальядолід, у квартирі, адже це більш вигідно та комфортніше, ніж проживати у гуртожитку. Місто захоплює своєю архітектурою та атмосферою. Тут відбувається надзвичайно багато заходів у самому місті, та й університетські організації проводять цікаві тематичні заходи для студентів».

Які перші враження від приймаючого університету?

Вікторія: «Приймаючий університет одразу мені сподобався своєю відкритістю й готовністю допомогти. Коли у мене були якісь проблеми – міжнародний відділ оперативно знаходив їх вирішення. Зараз вони теж підтримують зі мною контакт та допомагають в організаційних питаннях. У перші дні навчання в нас була “посвята”, де нам розповідали про університет, місто та можливості в цьому університеті».

Юлія: «Мої враження від Університету Вальядоліду дуже позитивні. Розташування факультетів, інфраструктура, організація навчального процесу на високому рівні. Ще до приїзду у Вальядолід, мені допомагали із усіма питаннями, що виникали. Університет пропонує багато видів активностей, таких як танці, боротьба, волейбол та багато іншого.  Також кожен студент може отримати студентську картку, з якою доступні знижки у різних закладах харчування, користування спортзалом, бібліотекою тощо».                

Які дисципліни ви вивчаєте?

Вікторія: «Моя спеціальність в лісотехнічному – «Інформаційні системи та технології», тому тут я вивчаю дисципліни схожі до дисциплін нашого університету, а саме програмування, машинобудування, телекомунікаційні системи, алгоритми. Навчальна програма тут доволі насичена, а всі викладачі відкриті та чудово викладають матеріал, пояснюючи все детально».

Юлія: «Моя навчальна програма в приймаючому університеті – «Телекомунікації». Тут я вивчаю вищу математику, нумеричні алгоритми, машинне навчання, інформаційні та комунікаційні технології в автомобільній промисловості, та бізнес-економіку та адміністрування. Навчання в університеті є досить насиченим: багато теоретичних та практичних завдань, виконання лабораторних робіт, робота у групах тощо. Викладачі чудово та доступно пояснюють матеріал, тож зазвичай труднощів із розумінням немає».

Які основні відмінності між навчанням у Іспанії та Україні?

Вікторія: «У Європі переважно відрізняється саме викладання матеріалу, адже деякі предмети тут ми вивчаємо під зовсім іншим кутом. Я навчаюсь з студентами з Франції та Німеччини, які підтвердили, що в них навчання досить схоже. Якщо виникають питання, то завжди можна записатись на консультацію до викладача, який допоможе з вирішенням проблем».

Юлія: «Перш за все, новим для мене є велика кількість вибіркових дисциплін для вивчення. Якщо в Україні студенти сформовані в одну групу та відвідують усі заняття за розкладом, то зокрема у Іспанії студенти обирають, які дисципліни вивчати та відвідують лише ті, які їм потрібно. Також подобається тенденція того, що в іспанському університеті немає чіткого поділу на лекції та практичні, як у нас. Під час занять викладається лекційний матеріал, під час якого студенти все одно дискутують із викладачем та між собою, після чого нам можуть дати виконувати практичні завдання. Ще одна відмінність це те, що у віртуальному середовищі іспанського університету можна записуватися на консультації до викладачів у будь-який зручний для обох сторін час, якщо виникають певні труднощі. У нас про таку практику я не чула».

Які поради ви б дали тим, хто вагається чи варто йому навчатись закордоном?

Вікторія: «Не боятись і спробувати, адже ніколи не знаєш, як цей крок може перевернути життя. Самостійне життя закордоном – це завжди зміна світогляду, нові можливості, нова культура, емоції, люди та місця. За місяць проживання у Вальядоліді я познайомилась з неймовірними людьми, відвідала чудові місця. Також це чудова можливість покращити свою англійську, і поглибити свої знання з потрібних предметів.  Тут вам завжди допоможуть, адже існують організації від Еразмусу, які організовують різні події для студентів, а також допомагають ознайомитись з містом та його особливостями.  Загалом, ця програма обміну – це чудова можливість випробувати себе. Всім майбутнім учасникам бажаю успіху».

Юлія: «У першу чергу – це не боятися зробити цей крок. Мене також зупиняли думки про те, що пів року доведеться прожити у зовсім іншій країні, з іншими цінностями, мовою та менталітетом. Проте прагнення набути нового досвіду було сильнішим. За місяць життя та навчання я зустріла багато цікавих та чудових людей, відвідала нові місця та заходи. За цей період я також вдосконалила своє володіння англійською та почала вивчати іспанську. Для людей, які переживають за незнання мови – у Іспанії багато хто говорить англійською, або ж спілкуватися через перекладач також не є проблемою. Люди тут чудові та ставляться із розумінням. Хочу побажати успіху майбутнім учасникам програми мобільності –  нехай жодні труднощі не стануть на заваді!»

Звертаємо увагу, що відкриті конкурси для навчання в Університеті Вальядоліду та Університеті  Кастамону.

Відділ міжнародних зв’язків

Last modified on Вівторок, 03 жовтня 2023 17:17

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper