Участь студентів НЛТУ України в міжнародному проєкті Special Week 2021

12 05 02

Уже гарною традицією в Національному лісотехнічному університеті України є участь студентів у міжнародному проєкті Special Week, який цьогоріч проходив 3-7 травня. За результатами конкурсу дванадцять кращих студентів НЛТУ України, які навчаються за різними спеціальностями та на різних курсах, спільно зі студентами Університету прикладних наук м. Берн, Швейцарія (Bern University of Applied Sciences, Switzerland) та Університету м. Нант, Франція (French Leading Higher Education Institution specialized in wood sciences and technologies, France), отримали можливість один тиждень попрацювати разом над дослідженням цікавої та актуальної теми Sustainable cities”.

Вдале проведення Special Week 2021 в сучасних умовах вимагало від організаторів активної роботи та підготовки. Студенти з трьох країн у березні-квітні 2021 р. прослухали чотири лекції в рамках Preparatory Afternoons, щоб детальніше познайомитись з проблематикою досліджень, корисним інструментарієм для аналізу, специфічною термінологією, цікавими прикладами, які вже успішно реалізовано на практиці в різних країнах. Так, першу лекцію (24 березня) на тему Business Model Canvas проф. Deane Harder прочитав студентам з України, Швейцарії та Франції. Під час другої лекції (31 березня) проф. Stephan Wuthrich розповів слухачам про “The Sustainable Buildings and Infrastructure”. 7 квітня студенти спільно з проф. Aron Braun продовжили вивчати особливості побудови Business Model Canvas. Завершальну лекцію (28 квітня) в рамках Preparatory Afternoons провів проф. Stellan Flyxell на тему Hammarby Sjostad Stockholm Sweden”.

12 05 01Отримані знання дозволили студентам активно розпочати спільну роботу під час Special Week. Важливими цілями реалізації проєкту є інтернаціональний обмін, знайомство студентів з культурою, традиціями, особливостями та перспективами навчання у закладах вищої освіти України, Швейцарії та Франції, розвиток креативного мислення, навики роботи в команді, представлення спільних результатів дослідження перед експертами, покращення практики спілкування англійською мовою. Проф. Орест Кійко, як один з координаторів проєкту Special Week, презентував перспективні напрями та можливості навчання для студентів із-за кордону, зокрема Швейцарії та Франції, в НЛТУ України.

Студенти значну частину часу працювали в шести інтернаціональних командах над розробленням стратегії розвитку для трьох організацій: ESB Biel-Bienne (Switzerland), NGO Zero Waste (Ukraine) та NPO Ecopole (France). Перед початком роботи представники трьох компаній розповіли коротко про історію створення, основні напрями діяльності, перспективні шляхи розвитку 12 05 03та виклики, які є сьогодні на порядку денному і потребують негайного вирішення.

Під час роботи над фінальною презентацією усі команди мали можливість попрацювати з експертами з Університету прикладних наук м. Берн, Швейцарії, які є засновниками або співзасновниками успішних стартап-проєктів. Експерти Elena і Daniel поділились своїми знаннями та навиками щодо підготовки pitch presentation (структурований презентаційний матеріал, який, зазвичай, містить інформацію про проєкт, проблему, продукт/рішення, обсяг ринку, бізнес-модель, потенційних споживачів, конкурентів, маркетингову стратегію, необхідні фінансові ресурси, планові показники, дорожню карту, команду, трекшн тощо).

Варто зазначити, що НЛТУ України є також учасником ініціативи «Підприємницький університет» і деякі студенти-учасники Special Week 2021 вже мали достатні теоретичні знання та практичні навики в підготовці pitch presentation, отримані ще під час вивчення навчальної дисципліни «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами». 12 05 04Навчальний курс читають доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Евеліна Кульчицька та старший викладач кафедри менеджменту організацій і адміністрування Юлія Шведюк.

На нашу думку, про успіх реалізації проєкту Special Week 2021 найкраще зможуть розповісти студенти НЛТУ України – учасники проєкту:

Соломія Салабай, студентка групи МЗЕДз-41, спеціальність «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», Навчально-науковий інститут екологічної економіки і менеджменту: «Special Week став для мене приємним відкриттям. Перш за все, це унікальна можливість не лише познайомитись з людьми з інших країн, дізнатись більше про їх культуру та звички, а й працюючи разом у команді, зробити щось аби змінити світ на краще. Тема даного проєкту цьогоріч – Sustainable cities. Впродовж підготовчих лекцій було цікаво дізнаватись від фахівців з Швейцарії багато нового: від створення 12 05 05ефективної бізнес-моделі до різноманітних аспектів тих чи інших проєктів, які сприяють розвитку сталих міст. Проте, власне сам тиждень запам’ятався мені найбільше, адже саме тоді було багато спільної роботи в групах, чимало дискусій та обговорень. Щодня ми дізнавалися ще більше про французьку та швейцарську культуру під час «Intercultural exchange», де ми знаходили спільні інтереси, розвіювали стереотипи та ділились своїми традиціями. Така міжкультурна комунікація привела до успішної роботи над командними проєктами. Усі команди представили досить цікаві способи вирішення поставлених проблем та гідно презентували свої ідеї підприємствам з України, Франції та Швейцарії. Я надзвичайно рада, що взяла участь у цьому проєкті, адже тут я не лише попрактикувала свою розмовну англійську, а й зустріла нових друзів та дізналась чимало нового про концепцію сталих міст. Усе це разом зробило цей тиждень по-справжньому особливим. Моя порада – якщо є можливість, не вагайтесь! Беріть участь у різноманітних проєктах, ви не пошкодуєте! Як мінімум, це завжди цікавий досвід, нові емоції та знайомства!»

12 05 06Аркадій Гурський, студент групи ДТ-41, спеціальність «Деревообробні та меблеві технології»,  Навчально-науковий інститут  деревообробних та комп’ютерних  технологій і дизайну: «Описувати свої враження після завершення, на жаль, набагато простіше, ніж коли ти безпосередньо перебуваєш в процесі "креативного" пошуку та генерування ідей. Приємні враження від проєкту залишило не лише знайомство з іншими студентами-учасниками, а й цікаві лекції викладачів з різних університетів Європи, які завжди могли підтримати креативні ідеї та думки. Акцентні варіанти співбесідників з різних країн спочатку вибивали з колії, але, за рахунок інтенсивності потоку ідей, це пішло на користь. Особисто для мене Special Week показав, що в командній роботі не потрібно заздалегідь критично оцінювати свої варіанти думок, оскільки для створення проєкту важливу роль відіграє їх кількість і будь-яка ідея, яку спочатку було оцінено як не зовсім актуальну, пізніше може породити незвичайний хід думки. Робота в команді дистанційно сильно виснажувала до кінця дня і це єдиний недолік».

12 05 07Михайло Хитриченко, студент групи ДТС-12, спеціальність «Деревообробні та меблеві технології»,  Навчально-науковий інститут  деревообробних та комп’ютерних  технологій і дизайну: «Працювати в проєкті Special Week було цікаво, оскільки це був мій перший досвід міжнародної співпраці. Проєкт був насичений різною інформацією, ми мали чотири лекції на різні теми, пов’язані зі сталим розвитком міст. Ця інформація  допомогла мені в основній частині проєкту більш обізнано і точно визначити проблеми та свідомо підійти до їх вирішення. Спілкування з іншими студентами відбувалось онлайн. Такий формат був трохи важким, оскільки я повинен був уважно слухати свого співрозмовника, інколи, через технічні проблеми, доводилося дещо уточнювати. Однак, я вважаю що це було найкраще рішення у зв’язку з карантинними обмеженнями. Теми, які ми вивчали і розглядали, є дійсно важливими та актуальними. Я впевнений, що набутий досвід допоможе мені більш ширше підходити до усвідомлення та вирішення проблем в майбутньому».

Шановні студенти НЛТУ України! Участь в міжнародному проєкті Special Week – це унікальна можливість для навчання та саморозвитку. Не втрачайте свій шанс і обов’язково спробуйте свої сили наступного року!

Важливою є сама ідея проведення проєкту “Special week”. Мова йде про навчання за принципом “learning by doing”. Спосіб організації навчального процесу, у якому лектор є тільки джерелом інформації (до якого ми всі звикли) показав свою неефективність у сучасних освітніх системах і тому відходить у минуле. У суперечці між професором і студентом про те, хто більше знає перемагає його величність «ІНТЕРНЕТ». Тому вміння аналізувати, критично мислити і генерувати ідеї є ключовою у нинішніх складних умовах. Саме ці вміння має на меті розвинути проєкт “Special week”.

Слідкуйте за інформацією на сайті, подавайте заявки на участь в конкурсі та отримуйте безцінний досвід, нові знання і практичні навики. Бажаємо успіхів!

Кійко О.А., завідувач кафедри технологій меблів та виробів з деревини

Кульчицька Е.А., доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Шведюк Ю.В., ст. викладач кафедри менеджменту організацій і адміністрування

Last modified on Wednesday, 12 May 2021 12:21

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper