До 150-ліття від дня народження Лесі Українки у Національному лісотехнічному університеті України

Будуть приходити люди,
вбогі й багаті, веселі й сумні,
радощі й тугу нестимуть мені,
їм промовляти душа моя буде…

Леся Українка

IMG 1070Так пророчо визначила своє вічне майбуття словами незабутньої Мавки славна Дочка Прометея та від Бога обдарована різними талантами Леся Українка (Лариса Петрівна Косач). 150-ліття від дня народження Лесі цьогоріч відзначають не лише в Україні, а й за рубежем, де бувала Лариса Петрівна, перебуваючи на лікуванні від важкої недуги чи просто мандруючи, бо дуже любила вивчати і пізнавати культуру інших народів. 

З нагоди проведення загальнонаціональних заходів щодо відзначення 150-ліття від дня народження Лесі Українки 3 березня 2021 р. у Кабінеті-музеї народної культури Національного лісотехнічного університету України  відбувся поетичний флешмоб, присвячений творчості надзвичайно талановитої Лариси Петрівни Косач, яку Іван Франко назвав «чи не єдиним мужчиною в українській літературі». Вступне слово про роль Лесі Українки у розвитку української культури виголосила професор кафедри філософії, соціології та культурології Гриджук Оксана Євгенівна. Майстерне виконання пісні на вірш Лесі Українки «На шлях я вийшла ранньою весною» під музичний супровід бандури виконала доцент кафедри екології Неля Георгіївна Лукʼянчук. Улюблені вірші Лесі Українки «Мріє, не зрадь!», «Contra spem spero!», «Вечірня година (коханій мамі)», «І все-таки до тебе думка лине», «Хотіла б я тебе, мов плющ, обняти», «Відповідь», «Як я люблю оці години праці», «Скрізь плач, і стогін, і ридання», «На роковини», «Давня весна», «Слово, чому ти не твердая криця» прочитали студенти групи А-11 Пузік Анастасія, Гришканич Павло, Джавала Евеліна, Шепель Іван, Войтів Уляна, Салик Марія-Вероніка, Джавала Еріка, Окрепкий Іван, Приц Ігор, Сорока Софія, Поплавський Ігор. Доцент кафедри філософії, соціології та культурології Денис Ірина Зеновіївна та доцент кафедри екології Лукʼянчук Неля Георгіївна щиросердно виконали пісню на вірш «Досадонька» Лесі Українки. Коротеньку інсценізацію уривку з «Лісової пісні» Лесі Українки здійснили студенти групи ЕК-11 (роль Мавки виконала Терновська Олена, Лукаша зіграв Мисько Максим, Русалкою була Когут Надія, роль мами Лукаша виконала Горшеньова Наталя, а Килиною була Приставняк Анна). Участь у святі взяли лауреати конкурсу «Наші зірочки» Городоцького закладу загальної середньої освіти №3 імені Героя України Івана Бльока Денис Марічка та Маца Оля, прочитавши у музично-хореографічному виконанні вірш «Стояла я і слухала весну» Лесі Українки. А також до поетичного флешмобу долучилися викладачі та працівники університету.  

До відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки долучилися також студенти групи А-31, виступивши із змістовними і глибокими доповідями на філософському семінарі. Зацікавленість у студентів викликали зокрема виступи Головенка Андрія з темою «Проблема екології в  літературній творчості Лесі Українки», Родич Наталії  з темою «Постановка проблема свободи людини в творчій діяльності Лесі Українки» і Семака Богдана з темою  «Філософські аспекти художньої творчості Лесі Українки».

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper