Співпраця з Університетом сталого розвитку м. Еберсвальде продовжується

2Понад п’ять років тому у селі Кваси (Закарпатської області) було започатковано співпрацю з Університетом сталого розвитку м. Еберсвальде (HNEE http://hnee.de/). На першій зустрічі були присутні з німецької сторони професори: Pierre Ibisch, Peter Hobson та. Martin Welp. НЛТУ України представляли директор ННІ ЕММ доц. Динька П.К., начальник міжнародного відділу доц. Врублевська О.В., завідувач кафедри екології проф. Копій Л.І. та заступник директора ННІ ЕЕМ доц. Адамовський О.М.

Результатом тривалих консультацій та обговорень стала підписана обома університетами угода про співпрацю, що дало поштовх до найбільшого на даний час міжнародного проекту мобільності НЛТУ України в рамках програми Еразмус+. Цей проект кожного року пролонгується за результатами попереднього. Звичайно, постійно необхідно показувати високі результати, придумувати нові види активності та подавати нові заявки з чим ми разом з партнерами успішно справляємось. В рамках цієї програми за останні чотири роки було здійснено понад 60 поїздок викладачів та студентів НЛТУ України з метою викладання, стажування та навчання.

Кожного разу для отримання гранту серед студентів та викладачів відбувається відкритий та прозорий конкурсний відбір. Цього літа мені пощастило бути відібраним на такому конкурсі для стажування в HNEE в рамках магістерської програми Global Change Management з вивченням та частковим співвикладанням дисципліни Fundamentals of systems functionality and change. Ця магістерська програма є ключовою в HNEE, а дисципліна – базовою.

Для навчання за цією програмою студенти проходили досить складний відбір (навчання у Німеччині безкоштовне). Головними критерієм, окрім високого рівня володіння англійською мовою , була мотивація студента до навчання (визначалась співбесідою та мотиваційним листом). Конкурс був досить високим 7,5 заявок на місце. То ж з 180 студентів було відібрано 24. Група була дійсно міжнародною. Були студенти з: США, Австралії, Бразилії, Таіланду, Франції та інших країн. На жаль, цього року від НЛТУ не було подано жодної заявки на цей курс і ми втратили можливість (стипендію) там навчати безкоштовно один семестр нашого студента.

3Лекції проводили: Prof. Dr. Pierre Ibisch, Dr. Stefan Kreft, Prof. Dr. Martin Welp (HNEE), Dr. Daniel Klingenfeld, Prof. Dr. Manfred Stock.(PIK).

В результаті вивчення цієї шестикредитної дисципліни (3 тижні) студенти опанували: принципи системності, особливості природних та соціальних систем, методи аналізу концептуальних систем, основні ознаки функціональності та стійкості екологічних та соціальних систем, показники втрати функціональності: напруга екосистеми, кліматичної системи та антропосистеми та процеси усвідомлення в організаціях.

Один день всі пари проводились в Потсдамському інститут вивчення кліматичних впливів (Potsdam Institute for Climate Impact Research) де студенти ознайомились з The climate and life on Earth.

4В практиці викладання курсів у Німеччині досить поширена практика відкритих гостьових лекції на які приходять всіх бажаючі студенти і працівники.

Я мав можливість відвідати інформативну лекцію «Forests and Water» прочитану професором Douglas Sheil з Norwegian University of Life Sciences та надзвичайно цікаву, плюралістичну та дискусійну лекцію від «the most hated person in Germany” Prof. Dr. Niko Paech з University Siegen на тему: “Sustainable Development beyond Economic Growth”.

6

Далі в рамках вивчення дисципліни студенти мали майже тиждень для роботи в групах та підготовки фінального симпозіуму на якому кожен з 24 студентів має лише п’ять хвилин для висвітлення своєї теми. Власне по цих п’ятихвилинних доповідях і виставляли оцінки, оскільки поточний контроль, як і реєстрація відвідування занять у HNEE заборонені.

Вивчення будь-якого предмету завершується відкритим обговоренням матеріали, методів викладання і певних спірних моментів. Оцінюють не тільки викладачі студентів але і студенти викладачів.

Багато чого кажуть відкрито, спокійно без суперечок. Викладачі уважно слухають та все записують і враховують побажання студентів в подальшому.

Підсумовуючи, хочу подякувати програмі Еразмус+, працівникам міжнародних офісів НЛТУ та HNEE, професору Pierre Ibisch та всім за підтримку, розуміння та унікальну можливість професійного розвитку.

Alexander Adamovsky

Last modified on Wednesday, 27 November 2019 10:46

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper