Урочистості присвячені 180-річчю Івана Нечуя-Левицького

180 nechuya levytskoho 4«А зорі так пишно сяяли на синьому небі!
А земля й небо мліли так солодко в теплому повітрі,
що будили сповідання, навіювали якесь щастя,
якийсь спокій на кожну душу і,
здається, були ладні загоїть смертельні рани кожної душі,
а тим більше – душі молодої.»

Цього року виповнюється 180 років від дня народження українського прозаїка, перекладача, письменника Івана Семеновича Нечуй-Левицького. Художню спадщину Івана Нечуя-Левицького – одного з найвидатніших майстрів українського слова – складають понад 50 творів, серед яких і короткі оповідання і великі за обсягом повісті, побутові комедії та історичні драми, літературно критичні статті. Його твори «Микола Джеря», «Бурлачка», «Кайдашева сім’я», «Про бабу Параску та бабу Палажку» та інші зберігають і сьогодні свою пізнавальну, виховну і естетичну цінність.

До цієї дати в Національному лісотехнічному університеті України відбулися урочистості, ораганізовані кафедрою соціології та культурології. З розповіддю про Івана Нечуя-Левицького перед присутніми виступили доцент, к.і.н. Дуда Наталя Михайлівна і доцент, к.ф.н. Шлемкевич Світлана Любомирівна, які розказали цікаві, маловідомі факти про життя письменника та й особистість в цілому. У свою чергу, студенти 1 курсу спеціальності менеджмент зовнішньоекономчної діяльності підготували коротенькі виступи про Івана Нечуя-Левицького як науковця. Також під час заходу викладачі провели вікторину, вони зачитували описи постатей із різних творів ювіляра, а студенти дружньо відгадували про кого йде мова.

На цей рік припадає ще одна цікава дата – рівно 140 років тому вийшла із друку знаменита повість Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». З цього приводу студенти мали можливість перевтілитися у героїв повісті і показати її уривок, це театралізоване дійство було цілковитою імпровізацію для учасників.

Юлія Гербут

Last modified on Wednesday, 27 March 2019 06:23

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper