Наукове стажування викладачів кафедри менеджменту та маркетингу в рамках міжнародної співпраці НЛТУ України

D17701ABACСтарший викладач кафедри менеджменту та маркетингу, к.е.н. Юлія Шведюк приймала участь у міжнародному проєкті DAAD «Транснаціональні біосферні ліси – спільне навчання в біосферних регіонах ЮНЕСКО для запобігання конфліктам і сталого перетворення» і проходила наукове стажування в Центрі Еконіки та Менеджменту Екосистем Університету сталого розвитку м. Еберсвальде (Німеччина) з 15 грудня 2021 р. до 15 лютого 2022 р. Науковий керівник проєкту - доктор П’єр Ібіш, професор факультету лісового господарства і охорони довкілля Університету сталого розвитку м. Еберсвальде.

D177Під час стажування досліджено особливості рекреаційної та туристичної діяльності у Біосферному Резерваті Шорфхайде-Хорін в умовах посилення загроз довкілля, різноманітності та мінливості природних умов як відповідь на виклики VUCA (volatility, uncertainty, complexity and ambiguity), визначено  найбільш актуальні проблеми природоохоронних територій, вивчено кращі практики попередження конфліктів і сталих перетворень на заповідних територіях. З метою визначення економічної оцінки культурних послуг екосистем (рекреація, туризм, привабливість ландшафтів, культурна цінність, естетична вартість тощо) проведено анкетування різних груп зацікавлених сторін (працівників біосферного резервату, наукових співробітників Інституту біосферного резервату, туристів тощо). На основі отриманих результатів дослідження визначено залежність готовності потенційних рекреантів платити за збереження природоохоронних територій для майбутніх поколінь на основі концепції загальної економічної вартості (Total Economic Value, TEV) та розроблено практичні рекомендації щодо посилення діяльності Біосферного Резервату Шорфхайде-Хорін як в напрямку збереження природи, так і сприяння розвитку туризму в межах транзитної зони заповідної території, налагодження тіснішої співпраці між зацікавленими сторонами (адміністрацією, суб’єктами підприємницької діяльності, місцевим населенням, туристами та рекреантами тощо).

Результати наукового стажування будуть використані в навчальному процесі, зокрема під час викладання дисциплін «Рекреаційний менеджмент» / «Recreational Management» для студентів спеціальності 073 «Менеджмент» та «Організація та управління в природоохоронній діяльності» для студентів спеціальності 101 «Екологія».

Закордонні стажування дозволяють поширювати досвід та напрями наукових досліджень в Україні, обмінюватись знаннями, посилювати міжнародну співпрацю, зокрема між Університетом сталого розвитку м. Еберсвальде та НЛТУ України.

Last modified on Tuesday, 22 February 2022 13:53

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper