Музею деревини НЛТУ України виповнилося 30 років

1635856768065На кафедрі ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу НЛТУ України з 1991 року функціонує Музей деревини, в якому експонується єдина в Україні колекція деревини, зібрана ще на початку XX ст. проф. Євстахієм Волощаком, фундатором львівської ботанічної школи XVIII-XIX століття. Колекція містить зразки деревини (поперечний, радіальний та тангентальний зрізи) з усієї Земної кулі й належить до унікальних колекцій Європи і світу. Сьогодні колекція деревини налічує 2808 зразків з 573 таксонів рослин. Більшість – це фрагменти вторинної ксилеми дерев, кущів та ліан, проте є і зразки стебел дводольних трав та однодольних рослин із склеренхіматизованими тканинами та аномальним вторинним ростом.

Усвідомлюючи унікальність колекції, а також її історичну та ботанічну цінність для світової наукової спільноти, колектив кафедри у співпраці із провідними дендрологами різних наукових установ прагне популяризувати відомості про неї. Зокрема подана заявка до МОН України на визнання цієї колекції науковим об’єктом, що становить національне надбання. 

У Музеї деревини постійно проводяться екскурсії та зустрічі із науковцями, слухачами курсів підвищення кваліфікації, студентами коледжів та школярами.

Також тут можна побачити, як виглядав старовинний львівський трубопровід та фрагмент козацької чайки.

Last modified on Wednesday, 03 November 2021 09:12

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper