Письменниця, поетеса, художниця-графік, педагогиня – загадкова Оксана Мазур

0117 вересня 2021 р. для поціновувачів тонкого чуттєвого мистецтва відбулася дуже цікава і давно очікувана подія: в літературно-меморіальному музеї І. Франка, у Львові, відкрилася персональна виставка графічних картин старшого викладача кафедри дизайну Оксани Мазур – «Купав її в рожевих блисках май» (назвою взята цитата відомого вірша І. Франка зі збірки інтимної лірики «Зів’яле листя»), де було представлено 22 картини. В рамках виставки – також і презентація її роману «Декамерон по-львівськи, або Понеділкові історії» (роман вийшов під літературним псевдо Єва Лотоцька). Цією подією авторка підсумувала певний пройдений життєвий етап та анонсувала творчі задуми на майбутнє.

Оксана Мазур – непересічна особистість. Творити поезію, прозу, малювати – для неї означає жити і дихати. Читаючи її твори – дивуєшся, як можна знайти такі слова і так їх укласти, щоб виразити почуття і емоцію! Створюючи картини – вона ніби переплітає рядки віршів, а пишучи поезію – словами малює свої полотна.

Я тебе намалюю кармінним зітханням на таці
Зішкребу позолочену фальш аж до хрусту кісток
І оголену душу оголену місячним танцем
заховаю між тріщин люстерка в надщерблений шов
де усі переливи пекучі до крові до глянцю
як напахчені стегна рибинно-покірних жінок
а зненависть солодша зненависть впивається ланцом
огадючує очі поставу і слід підошов
проминаюча ніч наговорить на вибух багрянцю
на пелюстя небесне розірваний сонця вінок
я тебе намалюю здираючи серце і пальці
до німих голосінь горизонту куди ти пішов…

Загалом творчий стиль художниці можна охарактеризувати як дуже фемінний, місцями трішки манірний, витончений, з багатими фактурними проробками, в сюжетах присутні легкий еротизм та містика. Відчувається захоплення модерном. Часто сюжети картин переплітаються з авторськими віршами і важко уже визначити, що направду первинне. Не варто вишукувати надміру філософських глибин, художниця просто насолоджується малюванням краси: птахи, метелики, квіти, вишукані жінки, – трохи куртуазності, розніженості, споглядання, – зрештою, всього того, що часом так бракує посеред шаленого темпу життя. «Зупинись, подорожній! Не злякай золотокрилого метелика, що перепочиває на лілії, не засмути панни в рожевому капелюшку, насолодись моментом, бо справжнє лиш те, що тут і зараз…»

Випускниця кафедри дизайну УкрДЛТУ, яку закінчила з відзнакою в 2000 році, Оксана послідовно розвивалася в двох паралельних напрямах – літературному та художньому: працювала художнім редактором у видавництвах «Аверс» і «Ліга-прес», розробляла візитівки і логотипи. В її творчому доробку – оформлення житлових і громадських інтер’єрів у Львові і області, настінні розписи, картини, що зберігаються в приватних колекціях в Україні, Польщі, США. Оформила більше 100 книжок в Україні і за межами. Авторка двох поетичних збірок: «На вістрі місяця» (2011 р.) і «Реінкарнаційні рефлексії» (2013 р.), співавторка поетичної збірки «АdДикція» (2019 р.), авторка романів «Параноя.UA» (2018 р.) і «Декамерон по-львівськи, або Понеділкові історії» (2021 р.). Друкувалася в журналі «Дніпро», збірнику «Мовою серця» і альманахах «М’ята» та «Викрадення Європи». З 2013 року – членкиня творчого активу Національної спілки художників України. З 2019 року є членкинею Національної спілки письменників України.

На Всеукраїнському фестивалі «Мовою серця» (2016 р.) зайняла І-ше місце у номінації «Еротична поезія» і ІІ-ге – в номінації «Поезія про кохання», на Всеукраїнському фестивалі «Лицар Карпат» (2017 р.) – ІІІ-тє місце у номінації «Краща поетична добірка». Суперфіналістка Всеукраїнського конкурсу «Новела по-українськи» (новела «Каракурт» (2017 р.) і фіналістка Конкурсу готичної «ПО»езії (2017 р.). У Всеукраїнському конкурсі рукописів прози на кращу книгу року «Крилатий Лев» – І-ше місце за роман «Параноя.UA» (2017 р.). Фіналістка Всеукраїнського поетичного конкурсу «Гайвороння-2018». За новелу «Коли ми були Горгонами…» – ІІІ-тє місце у Всеукраїнському конкурсі малої прози ім. І. Чендея (2018 р.), ІІ-е місце у Міжнародному поетичному конкурсі «Інтереальність-2019» у номінації «Вірші українською мовою» (під псевдо «Рудокоса Схимниця»), фіналістка Всеукраїнського конкурсу малої прози ім. І. Чендея (2020 р., новела «Заткнись, Роксано!»).

Вагомою є і виставкова активність Оксани Мазур: 2010 р. - персональна виставка «…дивна Жінка, що танцює з місяцем у парі…» (м. Львів, приміщення Укрсоцбанку, 74 графічні роботи); 2011 р. - персональна виставка в рамках презентації оформленої Оксаною Мазур збірки Наталі Крісман «Загублена в сучасності Валькірія», (м. Львів, Порохова вежа, 27 графічних робіт); 2012 р. - персональна виставка в рамках презентації оформленої Оксаною Мазур збірки Я. Петришина «Інверсія ночі» (м. Львів, Порохова вежа, 8 графічних робіт); 2013 р. - презентація власної книжки «Реінкарнаційні рефлексії» (м. Львів, конференц-зал Палацу Мистецтв, в межах презентації – виставка 15 графічних робіт); 2013 р. - участь у виставці, присвяченій 20-ій річниці створення кафедри дизайну НЛТУ України (м. Львів, Палац Мистецтв, 2 роботи); 2014 р. - участь у Міжнародній виставці COW INTERNATIONAL DESIGN FESTIVAL (м. Дніпропетровськ, 24 країни, 113 учасників, 4 графічні роботи); 2016 р. - участь у спільній виставці картин в рамках першого Всеукраїнського фестивалю любовної і еротичної поезії та авторської пісні про кохання «Мовою серця» (м. Івано-Франківськ, Дім Просвіти); 2016 р. - творчий вечір і персональна виставка картин «Така собі лірична пастораль» (м. Івано-Франківськ, Народний Дім, 17 робіт); 2021 р. - персональна виставка «Купав її в рожевих блисках май» (м. Львів, літературно-меморіальний музей І. Франка, 22 графічні роботи; в рамках виставки – презентація роману «Декамерон по-львівськи, або Понеділкові історії»).

Окремо слід сказати про Оксану Михайлівну як викладача і педагога. З 2009 року викладає на кафедрі дизайну НЛТУ України художні дисципліни: Рисунок; Живопис; Основи композиції; Основи проектної графіки; біонічну та архітектурну практики. Студенти стараються потрапити в групу до Оксани Михайлівни, знаючи, що окрім фахових вмінь, здобудуть ще і життєві настанови і поради. Будучи куратором студентських груп, старається допомогти у вирішенні проблемних ситуацій, залучає студентів до різних соціальних проектів. У 2015-2016 рр. - керівник і учасник проведення студентами волонтерських розписів актового залу і холу Дитячого дошкільного будинку №1. Про цю акцію була інформація на інтернет-порталі ТВОЄ МІСТО і на сайті НЛТУ України. Декілька років поспіль була співорганізатором (разом із Юрієм Дадаком) та куратором студентського конкурсу-фестивалю актуального патріотичного мистецтва, присвяченого річниці створення УПА (2010-2015 рр., 2019 р.), де особливо активно брали участь студенти кафедри дизайну.

Колеги-викладачі, працівники, випускники та студенти кафедри дизайну на виставці щиро вітали Оксану Мазур з вагомим доробком. Завідувач кафедри дизайну Володимир Прусак у вітальному слові підкреслив багатогранність талановитої мисткині та педагога. Присутня на відкритті доцент кафедри культурології Світлана Шлемкевич згадала перші поетичні спроби тоді ще студентки Оксани Мазур, надруковані в збірнику «Первоцвіт», і щиро пораділа за її здобутки. «Купав її в рожевих блисках май» – ідеальна цитата з прекрасного чуттєвого вірша І. Франка «Тричі мені являлася любов…», яка найкраще розкриває настрій виставкової підбірки картин Оксани Мазур. Бо там про Жінку. Про Любов. Про Красу. Про Ніжність.

Ст. викладач кафедри дизайну
Наталя Бехта

Last modified on Thursday, 30 September 2021 09:49

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper