Панахида на відзначення 155 років з Дня народження Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького

Sheptytsky 0У 2020 році Україна на загальнодержавному рівні вшановує пам’ять одного із найвизначніших духовних лідерів – Митрополита-Праведника, Глави Української греко-католицької церкви (1901-1944) Андрея Шептицького.

29 липня 2020 року минає 155 років з Дня його народження. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 03 грудня 2019 року № 325-IX  “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році” (Із змінами, внесеними згідно з Постановою Верховної Ради України №455-IX від 14 січня 2020 року) та рішення Львівської обласної ради від 24 грудня 2019 року № 969 “Про проголошення 2020 року Роком митрополита Андрея Шептицького” прийнято розпорядження Львівської обласної державної адміністрації з відзначення у Львівській області 155-річчя з Дня народження митрополита Андрея Шептицького – видатного українського громадського і церковного діяча. Розпорядження було видано з метою вшанування постаті Митрополита Андрея, проведення ювілейних заходів та популяризації його постаті.

У середу, 29 липня 2020 року на площі перед адміністративним корпусом Національного лісотехнічного університету України, біля меморіальної дошки Митрополиту Андрею Шептицькому зібралися студенти, викладачі та співробітники університету, духовенство та гості.

Настоятель Студентського храму Рівноапостольного князя Володимира, отець-капелан Богдан Кулик відправив Панахиду на вшанування 155-ї річниці з Дня народження Митрополита-Праведника Андрея Шептицького. Наприкінці він зачитав молитву Митрополита Андрея про Божу мудрість.

Зі словом до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної виховної роботи та міжнародних зв’язків, доцент Микола Борис. Від імені ректора університету, академіка Національної академії наук України, професора Туниці Юрія Юрійовича та усіх присутніх він подякував настоятелю Студентського храму Рівноапостольного князя Володимира, отцю-капелану Богдану Кулику за відправлену Панахиду на вшанування 155-ї річниці з Дня народження Митрополита-Праведника Андрея Шептицького.

У своєму виступі проректор Микола Борис зазначив:

– Ми з Вами знаходимося на площі перед адміністративним корпусом нашого університету, на фронтоні якого 11 жовтня 2018 року під час урочистостей з нагоди відзначення 145-річчя Національного лісотехнічного університету України було відкрито меморіальну дошку Митрополиту-Праведнику Андрею Шептицькому. Обряд освячення цієї меморіальної дошки здійснив Архиєпископ і Митрополит Львівський, Високопреосвященний Ігор (Возьняк).

– Автором цієї пам’ятної таблиці є Народний художник України, видатний скульптор, професор кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв Ярослав Скакун.

– Місце розташування мемо­ріальної таблиці є не випад­ковим: саме цю будівлю Андрей Шептицький колись подарував “Руському педагогічному това­риству”. Значною мірою Митрополит долучився до розвитку лісівничої освіти і науки в Україні, яскравим відображенням якого є ви­карбувані на меморіальній дошці його слова: “…щоби корисна праця українських лісівників, розпочата з Божим благословенням, була дальше продовжена”. Ці слова є, свого роду, заповітом для нашого уні­верситету, який ми свято виконуємо.

– Образ Митрополита-Праведника Андрея Шептицького, викарбуваний на цій меморіальній дошці, спонукає нас застановитися і задуматися щораз, коли ми проходимо біля нього. Він надихає студентів і співро­бітників нашого університету до духовного збагачення, захисту рідної природи та розбудови нашої держави.

На завершення вшанування від колективу Національного лісотехнічного університету України до пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому, розміщеному на площі біля Архикатедрального собору Святого Юра, були покладені квіти. Цю місію виконали заступники директорів ННІ інженерної механіки, автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, доцент Павлюк Р.В. і ННІ деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну, доцент Соколовський І.А.

sheptytsky pam u lvoviДовідково. Митрополит Андрей Шептицький (Глава УГКЦ 1901-1944 рр.) народився 29 липня 1865 року в с. Прилбичі, що на Яворівщині. За час свого служіння істотно розбудував греко-католицьку Церкву як в Україні, так і за кордоном.

Митрополит щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям, а у 1905 році заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів.

Геніальність Митрополита Андрея Шептицького полягає в тому, що будучи главою церкви, він займався підприємницькою діяльністю, а всі зароблені гроші вкладав в українську освіту, мистецтво, шпиталі, розвиток церкви, допомогу нужденним. Митрополит Шептицький мав власне бачення ведення бізнесу, був прихильником інновацій, науки і новітніх технологій.

Як Галицький Митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму. В роки радянської окупації він зазнавав утисків більшовиків.

Last modified on Saturday, 01 August 2020 08:22

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

Address

  103, Gen. Chuprynky St., Lviv, 79057
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Support

Communications Center

site@nltu.edu.ua

JoomShaper