Обговорення проекту Закону України «Про ринок деревини» в НЛТУ України

rynok derevunu3За спільної ініціативи ГО «Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини» і Національного лісотехнічного університету України, 7 липня 2020 року у конференц-залі університету проведено робочу зустріч, присвячену обговоренню проекту Закону України «Про ринок деревини».

У робочій зустрічі взяли участь: від Львівської ОДА – директор департаменту економічної політики Куйбіда С.В., головний спеціаліст Білоган Р.С.; від НЛТУ України – проректор з наукової роботи, проф. Лавний В.В., директор ННІ ЛСПГ, проф. Миклуш С.І., директор ННІ ДКТД, проф. Маєвський В.О., завідувач кафедри ТМВД, проф. Кійко О.А., в.о. завідувача кафедри ТЛ, С і ДБВ, доц. Ференц О.Б., доценти кафедри ТЗНС, Д, БЖД і СК Андрашек Й.В. та Губер Ю.М., доцент кафедри ТЛ, С і ДБВ Копинець З.П.; від Львівського ОУЛМГ – начальник управління Дейнека А.М., заступник начальника управління Гром’як Ю.О.; від ОКСЛП «Галсільліс» – заступник генерального директора Гожан М.Я., від ТСБ «Галконтракт» – голова Мамаєва С.П., голова аукціонного комітету Бойчищин Л.М.; від ГО «Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини» – голова Когут М.В. та низка представників від деревообробних підприємств, зокрема ПП «Львів-Пак», ТзОВ «Перфект ПАК», ТзОВ «Уккан», ТзОВ «Зубр-2000», ПП «Сіріон», ТзОВ «Святобор», ПП «Туркевич», ФОП «Войт», ПП «Партнер», ПП «Крупський», ФОП «Жуковський», ПП «Тимоцко» та інші.

rynok derevunu1

Обговорення проекту Закону України «Про ринок деревини» проходило постатейно. Окремі статті проекту Закону викликали жваву дискусію, особливо ті, у яких закладено певну неоднозначність або проглядається вузький корпоративний підхід. До таких статей варто віднести: статтю 4. Декларація про деревообробну діяльність; статтю 6. Лісовий портал; статтю 13. Продаж деревини на умовах оферти; статтю 14. Продаж деревини на електронних аукціонах та статтю 15. Роздрібний продаж деревини.

Важливо відзначити, що переважна більшість тих, хто виступав, вказувала на доцільність внесення таких змін до проекту Закону України «Про ринок деревини», які б дали поштовх до розвитку деревообробних та лісогосподарських підприємств.

За результатами обговорення проекту Закону України «Про ринок деревини» прийнято рішення опрацювати всі запропоновані пропозиції, а голові ГО «Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини» Когуту М.В. – донести їх розробникам проекту Закону.

rynok derevunurynok derevunu2Однією з важливих пропозицій на робочій зустрічі було розроблення звернення до Кабінету Міністрів України щодо створення Ради лісового сектора України як дорадчого органу при Кабінеті Міністрів України. До складу Ради лісового сектору України запропоновано включити представників усіх зацікавлених сторін, що мають справу з унікальним ресурсом під назвою «ліс» (йдеться про представників лісового господарства, деревообробної промисловості, меблевої галузі, целюлозно-паперового виробництва, «зеленого» туризму, підприємств із вироблення енергії з деревини, екологічних організацій, громадськості, лісотехнічної освіти і науки, профільних медіа та інших зацікавлених сторін). Логіка створення Ради лісового сектору полягає у забезпеченні можливості прийняття системних рішень у лісовому секторі України, оскільки саме цей сектор відрізняється виключною економічною, соціальною та екологічною важливістю і відтак потребує прийняття виважених державних системних рішень на основі всебічного аналізу, що враховує думку всіх представників цього сектору, а не базується на окремій думці тільки одного представника, яка здебільшого, відрізняється вузьким корпоративним підходом та лобіюванням власних інтересів. Основною метою функціонування Ради лісового сектору є напрацювання пропозицій законодавчих ініціатив та виконавчих рішень, впровадження яких сприятиме ефективному розвитку всього лісового сектору на основі забезпечення національних інтересів у парадигмі сталого розвитку. Доцільно передбачити залучення до Ради лісового сектора як представників центральних органів виконавчої влади, так і представників галузевих асоціацій, а також представників лісотехнічної науки (зокрема, двох базових для лісового сектору України закладів вищої освіти – Національного лісотехнічного університету України (м. Львів) та Національного університету біоресурсів та природокористування (м. Київ)).

Володимир Маєвський – директор Навчально-наукового інституту
деревообробних та комп’ютерних технологій і дизайну;

Орест Кійко – завідувач кафедри технології меблів та виробів з деревини

Last modified on Thursday, 09 July 2020 06:30

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

Address

  103, Gen. Chuprynky St., Lviv, 79057
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Support

Communications Center

site@nltu.edu.ua

JoomShaper