До 90-річчя від Дня народження Білика Богдана Васильовича

Bilyk prew

Bilyk
12.09.1931 - 28.12.2014

Білик Богдан Васильович – професор кафедри лісових машин 
Національного лісотехнічного університету України,
кандидат технічних наук, доцент, 
член-кореспондент Лісівничої академії наук України

Білик Богдан Васильович народився 12 вересня 1931 року в місті Сокалі у сім'ї вчителів Василя та Стефанії. До 1939-го року навчався в початковій школі у Любліні (Польща), а до 1944 – у Сокальській гімназії. У 1948 році здобув середню освіту в Сокальській середній школі. Вищу освіту здобув у Львівському лісотехнічному інституті, який закінчив з відзнакою за спеціальністю «Лісоінженерна справа», здобувши кваліфікацію інженера-технолога. З 1953 року розпочав педагогічну діяльність у Львівському лісотехнічному інституті на посаді асистента кафедри сухопутного транспорту лісу. В 1960-1963 роках був аспірантом цієї ж кафедри під науковим керівництвом професора Б. Гастєва. У 1963-1967 роках – асистент і старший викладач. В 1965 році захистив кандидатську дисертацію з технічних наук за спеціальністю «Машини і механізми лісорозробок, лісозаготівель, лісового господарства і деревообробних підприємств» на тему «Дослідження режимів роботи лісових автомобілів у гірських умовах Карпат».

Професор Б. Гастєв з учнями, справа-наліво: професори  
Б. Білик, М. Гайдар, С. Костогриз, Г. Андрійчук, Н. Библюк

У 1967 році йому присвоєно вчене звання доцента кафедри транспорту лісу (зараз – кафедра лісових машин). Від 1992-го працював на посаді професора кафедри лісових машин і доріг. З 1992 року по 2002 був деканом лісомеханічного факультету Національного лісотехнічного університету України.

Тривалий час був науковим керівником студентського наукового товариства університету, а від 1971 року керував  аспірантурою. Під його керівництвом захищено низку наукових робіт, три кандидатські дисертації – аспірантами. 

Головними напрямками наукових досліджень професора Білика Б.В. були дослідження динаміки лісотранспортних засобів, моделювання динамічних процесів у трансмісії та ходовій системі колісних машин та оптимізація їх параметрів, створення відповідного програмного комп'ютерного забезпечення. Богдан Васильович Білик – автор понад 130 наукових праць у вітчизняних та зарубіжних виданнях, автор і співавтор науково-популярної та навчально-методичної літератури, зокрема, трьох навчальних посібників з грифом МОН України.

 
 Проф. Білик Б. В. проводить аудиторне заняття  зі студентами

Загалом професор Білик Б.В. викладав у нашому виші 62 роки. На високому науковому і методичному рівні виховував бакалаврів, спеціалістів і магістрів, викладав професійно-орієнтовані  дисципліни, для яких сам розробив комп’ютерні програми і науково-методичне забезпечення.

Будучи деканом лісомеханічного факультету очолював робочу групу, яка займалася розробленням галузевих стандартів вищої освіти України.

Богдан Васильович був громадсько-активною людиною. Він був одним  із засновників, а з 1992 року – головою Асоціації викладачів і співробітників Лісотехніки, брав активну участь в заснуванні національної спілки педагогічних і наукових працівників Львівщини та був членом її ради.

У листопаді 1993 року Білика Б. В. було обрано членом-кореспондентом Лісівничої Академії Наук України. Його пам’ятають як діяльного члена Наукового товариства ім. Шевченка, «Просвіти» і Всеукраїнського Педагогічного Товариства ім. Г. Ващенка.

За вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців, плідну наукову і педагогічну діяльність Білика Б. В. нагороджено знаком «Відмінник освіти України» (1995 р.), а у 1999-му році йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України».

Богдан Васильович вирізнявся широкою ерудицією, принциповою позицією, доброзичливістю і життєвою активністю, до останнього дня залишаючись відданим своїй справі.

Наприкінці 2014 року перестало битися серце  великого науковця і патріота України. Та світла пам’ять  про нього назавжди збережеться в серцях його учнів і колег.

З нагоди 90-річчя від Дня народження на кафедрі лісових машин оголошено тиждень пам’яті професора Білика Б.В., в рамках якого заплановано презентацію його науково-методичного доробку та круглий стіл для усіх тих, хто знав цю непересічну, доброзичливу, працелюбну і талановиту людину з добрим серцем і світлим розумом.

Від імені колективу кафедри лісових машин 
кандидат технічних наук, доцент Наталія Шевченко

Last modified on Tuesday, 14 September 2021 18:27

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

Address

  103, Gen. Chuprynky St., Lviv, 79057
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Support

Communications Center

site@nltu.edu.ua

JoomShaper