Налагодження співпраці задля синергії академічної та підприємницької еко-інноваційності у рамках проєкту “CircHive”

20230403 095736

Національний лісотехнічний університет України у тісній співпраці з європейськими партнерами активно реалізовує заплановані завдання проєкту “CircHive” – “Розробка та пілотування слідів біорізноманіття та обліку природного капіталу через “вулик” галузевих центрів для сталого переходу до циркулярної біоекономіки ЄС” у рамках міжнародної програми “Горизонт Європа” (Horizon Europe Topic. HORIZON-CL6-2022-BIODIV-01-04 (IA). Natural capital accounting: Measuring the biodiversity footprint of products & organisation). Виконання завдань проєкту передбачає не лише участь у численних зустрічах із зарубіжними партнерами задля розроблення методологічних підходів, а й їх апробацію на українських підприємствах-учасниках проєкту. Одним із таких підприємств є сучасне, технологічно оснащенене та вельми зацікавлене в екологізації своєї діяльності та освоєнні нових екологічно чутливих ринків підприємство – ТОВ «Мілвуд» у смт. Вигода Калуської територіальної громади Івано-Франківської області. Саме це підприємство відвідала робоча група проєкту CircHive в особі професора Ореста Кійка та асистента Михайла Ільківа (кафедра ТМВД), професора Ігора Соловія, аспіранта Тараса Челепіса (кафедра екологічної економіки та бізнесу).

Представники НЛТУ України ознайомились із організаційними, виробничими та технологічними процесами виготовлення готової продукції. ТОВ “Мілвуд” спеціалізується на виробництві широкого асортименту пиломатеріалів та будівельних матеріалів переважним чином із хвойних порід дерев. Підприємство має власну лісозаготівельну бригаду та необхідну техніку для заготівлі та транспортування заготовленої деревини. Воно орієнтоване на нові шляхи використання деревини у архітектурі та будівництві шляхом передових технологій обробки та інженерії. Підприємство володіє повним циклом переробки сировини у готову продукцію, включаючи: склад сировини (лісо- та пиломатеріали), дільниця розкрою колод на пиломатеріали, дільниця первинної механічної обробки (верстати для поздовжнього розкрою та лінії оптимізації із вирізкою дефектів), дільниця виготовлення конструкційного брусу, сушильне господарство, дільниця пакування готової продукції, лабораторія для дослідження міцності готової продукції. Всі ланцюжки постачання підприємства лісоматеріалами є сертифікованими відповідно до міжнародної схеми лісової сертифікації FSC. Перевагою підприємства є його спроможність раціонального поводження із відходами, які продукуються в процесі основного виробництва, їх трансформації у додаткову продукцію (сировина для опалень власних виробничих приміщень) та інші відходи процесу виробництва, які реалізуються підприємствам на терені територіальної громади.

Робоча зустріч представників НЛТУ України із представниками ТОВ “Мілвуд” підтвердила мотивованість, відкритість та налаштованість до співпраці усіх сторін, було обговорено співпрацю в рамках впровадження грантового проєкту “CircHive” особливості та бачення кожної зі сторін. Команда НЛТУ України цінує можливість реалізації проєкту на практичній основі в умовах реально функціонуючого підприємства. Своєю чергою для ТОВ “Мілвуд” важливим є прикладний результат проєкту, яким є збільшення привабливості та конкурентоспроможності продукції підприємства на ринку країн Європейського Союзу, Європейської асоціації вільної торгівлі та Великої Британії, оскільки саме на ці ринки орієнтується підприємство.

Візит на дане підприємство супроводжувався плідними дискусіями між робочою групою та представниками підприємства стосовно аналізу життєвого циклу продукції підприємства, розрахунку екологічного сліду/сліду біорізноманіття як окремих видів продукції так підприємства назагал, на основі міждисциплінарності, пошуку ідей та рішень на шляху до інновацій та можливості їх впроваджень.

Підсумками поїздки є налагодження зв’язків між сферами академічної та підприємницької інноваційності, що є необхідною передумовою для ґрунтовнішої взаємовигідної співпраці між зацікавленими сторонами лісового сектору України.

20230403 095715 1

20230403 094826

20230403 103756

Last modified on Середа, 05 квітня 2023 12:09

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper