Відбувся польсько-український семінар “Ліс і лісове господарство в контексті викликів сучасності”

24 березня 2023 року Інститутом лісових наук Варшавського університету природничих наук (Institute of Forests Sciences Warsaw University of Life Sciences) та Навчально-науковим інститутом лісового та садово-паркового господарства НЛТУ України проведено науковий семінар ׅ“Ліс і лісове господарство в контексті викликів сучасності” (Las i leśnictwo wobec współczesnych wyzwań; Forest and forestry in the context of contemporary challenges) в режимі on line.

Участь у семінарі взяли участь понад 50 учасників. Зацікавлення непересічною подією було значним, окрім слухачів та учасників Варшавського університету природничих наук та Національного лісотехнічного університету України, були науковці з лісогосподарського факультету університету Менделя у Брно, Сумського національного аграрного університету, Ужгородського національного університету, Генеральної Дирекції Державних Лісів Польщі (Generalna Dyrekcja Lasów Państwowych, Polska), Регіональної Дирекції Державних Лісів у Варшаві, представники громадських та недержавних організацій України та Польщі. Семінар готувався тривалий час, а формальною можливістю його проведення було підписання меморандуму про співпрацю між нашими університетами.

pl 01

Модератором семінару була доц., д-р габ. Емілія Янечко – заступник директора Інституту лісових наук Варшавського університету природничих наук. Практичні заходи з організації семінару здійснювали доц., д-р габ. Емілія Янечко та проф. Георгій Гриник. Анонс події був заявлений на web-сторінках обох наукових інститутів: https://ilspg.nltu.edu.ua/2023/03/scientific-seminar-24-03-2023/; https://inl.sggw.edu.pl/seminarium-naukowe-scientific-seminar-24-03-2023-r/.

Для можливості опрацювання перспектив майбутньої співпраці не тільки в науковій, але й в освітній площинах директори інститутів проф. Роман Вуйцік та проф. Степан Миклуш ознайомили учасників семінару з організаційними структурами інститутів, особливостями підготовки фахівців, освітніми програми, науковими проблемами та можливими напрямами співпраці.

Виголошені наукові доповіді розкривали подібні проблеми в наших державах, зокрема:

– “Запровадження наближеного до природи лісівництва в Україні” (проф. Г. Криницький);

– “Ідея наближеного до природи лісівництва з точки зору польського лісового господарства” (проф. Б. Бжезіцкий);

– “Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco як перспективний інтродуцент для культивування у західному регіоні України” (проф. Ю. Дебринюк);

– “Значення та заготівля деревини дугласії (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco) у Польщі” (колектив науковців: маг. А. Гєдзовіч, д-ра. габ. Д. Застоцький та доц., д-ра габ. Г. Ляховіч);

– “Інвазійні інтродуценти як загроза втрати лісового біорізноманіття” (доц. Т. Харачко);

– “Інвазивні деревні види в польських лісах – боротися чи змиритися?” (д-р А Обідзіньский та д-р К. Марцішевська).

У наукових доповідях співробітників інститутів були розглянуті питання з організації наближеного до природи лісівництва, шляхів підвищення продуктивності українських та польських лісів, а також наслідки впливу інвазійних деревних видів на ріст та структуру лісових насаджень та біорізноманіття лісів.

pl 02

pl 04

pl 03

Підсумовуючи проведений семінар науковці обидвох інститутів відзначили його вагомість для майбутньої двосторонньої співпраці у підготовці фахівців лісового господарства та проведення спільних досліджень для вирішення проблем, які, як виявилося, мають багато подібного в наших країнах.

Учасники семінару також відзначили позитивні тенденції у репрезентованих результатах досліджень, поділилися досвідом з ведення лісового господарства в обох країнах та висловили готовність на продовження обміну досвідом як у науковій, так і в освітній сферах.

Last modified on Четвер, 30 березня 2023 07:34

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper