Національний лісотехнічний університет України – партнер першого в Україні Хабу природоорієнтованих рішень

9 березня 2023 року відбувся запуск першого в Україні Хабу природоорієнтованих рішень. Хаб створений у рамках програми Nature Network завдяки успішно впровадженому WWF-Ukraine проєкту InSuRE. У рамках цього проекту був створений перший в Україні портал природоорієнтованих рішень https://nbs.wwf.ua. У заході, який складався з трьох частин, взяли участь понад п’ятдесят учасників.

news NbS

У першій частині, керівник напрямку у WWF Ukraine та координаторка новоутвореного хабу Олеся Петрович коротко розповіла про результати проєкту InSuRe, розповіла про особливості роботи платформи та про майбутні плани розвитку хабу. Також виступили представники комітетів ЄС, які відповідають за провадження Зеленої угоди та впровадження природоорієнтованих рішень, зокрема: Анна Брюєн (Anna Bruen) та Бетіна Вілк (Bettina Wilk) представляли європейський секретаріат ICLEI https://iclei-europe.org/ та NetworkNature (https://networknature.eu/).

ICLEI – це глобальна мережа “Місцеві органи влади за сталий розвиток”, що об’єднує понад 2500 місцевих та регіональних органів влади, відданих ідеї сталого розвитку міст, і працює у 125+ країнах світу. ICLEI Europe підтримує органи місцевого самоврядування у впровадженні Європейського зеленого курсу, всеохоплюючої стратегії ЄС щодо кліматичної нейтральності, з метою побудови більш стійких та справедливих громад. NetworkNature – це ресурс для спільноти природоорієнтованих рішень, що створює можливості для місцевої, регіональної та міжнародної співпраці з метою максимізації впливу та поширення природоорієнтованих рішень. Проєкт фінансується Європейською Комісією у межах програми програми “Горизонт 2020”. Анна Брюєн та Бетіна Вілк наголосили на великих очікуваннях із розвитку Хабу із природоорієнтованих рішень в Україні. Закликали українських учасників Хабу бути активними та пообіцяли посильну допомогу.

Політичний офіцер Наталія Доя (Natalija Doya) та керівник групи біорізноманіття та природоорієнтовані рішення Жиль Дьюнон (Gilles Doignon) представляли DG RTD European Commission. Це Генеральний директорат Комісії з досліджень та інновацій, який відповідає за політику ЄС у сфері досліджень, науки та інновацій з метою сприяння економічному зростанню, створенню робочих місць та вирішенню найбільших суспільних викликів. Вони розповіли про фінансові можливості для України та можливості досліджень природоорієнтованих рішень, наголосили на важливості активної участі українців у існуючих грантових конкурсах.

Офіцер міжнародних відносин Карін Заунбергер (Karin Zaunberger) та полісі офіцер із відділу України та Молдови Анджей Янушевський (Andrzej Januszewski) представили DG ENVI департаменту, що відповідає за політику ЄС у сфері довкілля, яка забезпечує високий рівень захисту довкілля та збереження якості життя громадян ЄС. Вони розповіли про можливості природо орієнтованих рішень щодо створення робочих місць та сприянні реконструкції та відновленню, що вкрай важливо для України.

У другій частині виступали представники існуючих хабів, які ділилися своїми здобутками та наголошували на перспективах подальшої співпраці.

Нордичний Хаб (Nordic HUB) представила Йона Олавсдоттір (Jona Olavsdottir), яка розповіла, що так само, як і український хаб, вони отримали запрошення від Nature Network, оскільки попередньо успішно втілили проєкт пов’язаний із природоорієнтованими рішеннями. За невеликий час роботи, трохи не повних 6 місяців, вони змогли стати центром розвитку природоорієнтованих рішень у регіоні і вже мають цікаві кейси. На зустрічі Йона була спільно із своїм колегою Леонардом Сандіном (Leonard Sandin).

Моніка Немеш (Minika Nemeth) представила угорський хаб, який має тісну взаємодію із WWF в Угощині, саме тому вони можуть бути ефективними. Хаб дає можливості збиратися однодумцям, планувати спільні рішення та ініціативи, а також адвокатувати важливі природоорієнтовані ініціативи.

Джиліан Дік (Gilian Dick) розповіла про шотланський хаб (Scottish Hub), який намагається співпрацювати не лише щодо проведення спільних заходів, але і щодо спільних досліджень та практичного втілення рішень.

Сузанік Асмарян (Shushanik Asmaryan) та Мамука Жвілава (Mamuka Gvilava) розповіли про досягнення хабу природоорієнтованих рішень кавказького екорегіону. Доцільно зазначити, що це єдині представники, які наголосили на важливості природоорієнтованих рішень під час просторового планування, особливо для процедури стратегічної екологічної оцінки.

Третя частина заходу була присвячена партнерам українського хабу. Про природоохоронну діяльність Національного лісотехнічного університету України розповів завідувач кафедри технології меблів і виробів з деревини, професор Орест Кійко. Він зосередив свою увагу на важливості природоорієнтованих рішень для технології меблевого виробництва та технології виробів з деревини.

Заступник директора з наукової роботи Українського науково-дослідного Інституту лісового господарства та лісової меліорації ім. Г. М. Висоцького Наталія Висоцька, розповіла про значення ПОР для адаптації до зміни клімату та відновлення. Доцент Львівського університету імені Івана Франка, Національний координатор Національного проекту Фонду Майкла Саккоу в Україні (2016-2022) Анатолій Смалійчук, розповів про адаптацію до зміни клімату та сталий розвиток в українських біосферних резерватів України. Проектна менеджерка ГО “Плато” (Львів), екоактивістка, подкастерка Діана Попфалуші розповіла про міський садово-парковий простір “Розсадник” як платформу для популяризації природоорієнтованих рішень та зеленої участі як в межах України, так і зокрема Львова. Відвідали подію представники громадського сектору, навчальних та дослідницьких інституцій, а також природо заповідного фонду та асоціації адвокатів.

Нагадаємо, що природоорієнтовані рішення (Nature-based solutions) – це спосіб задовольнити потреби людей та подолати суспільні виклики за допомогою природи у дружній до неї спосіб. Такі рішення сприяють підвищенню стійкості суспільства, громад і домогосподарств до зміни клімату, стихійних явищ, ризиків пов’язаних із нестачею води та продовольства тощо, а також є простими й економічно вигідними.

Екологічні рішення все частіше стають основним ресурсом для створення нових підходів та вдосконалення існуючих із метою забезпечення сталого розвитку. Щоб забезпечити поширення природоорієнтованих рішень, NetworkNature підтримує створення “хабів” природоорієнтованих рішень по всій Європі. Хаби – це мережі, які зосереджені в географічному регіоні або країні і складаються з окремих осіб, організацій та державних установ, які працюють над рішеннями, що ґрунтуються на природоорієнтованому підході. У своїй діяльності хаби співпрацюють як всередині, так і ззовні, щоб збирати та передавати знання про природоорієнтовані рішення. Діяльність хабів може зосереджуватися на секторальних заходах, актуалізації політики, підвищенні обізнаності, розвитку партнерств та/або впровадженні рішень. Ця діяльність відбувається в різних середовищах (міських і сільських) і залучає зацікавлені сторони з різних дисциплін і досвіду.

Хаби природоорієнтованих рішень формалізують спільну роботу між організаціями та мережами на місцевому, регіональному та національному рівнях. Співпраця у межах хабів сприятиме розбудові потенціалу партнерів, обміну знаннями з іншими суб’єктами та розвитку нових партнерств для спільних дій. NetworkNature досліджуватиме, як поєднати роботу своїх хабів з іншими в Європі, створеними в рамках проєкту Connecting Nature. NetworkNature зобов’язується надавати різноманітні переваги учасникам хабів, включаючи, але не обмежуючись ними: підтримку у створенні хабів, просування діяльності хабів, вебінари двічі на рік, доступ до найсучасніших знань і мереж. Хаби надають чудові можливості для розширення вашої роботи над природоорієнтованими рішеннями!

Якщо це вас зацікавило, НЛТУ України запрошує зробити кроки у розвитку хабу природоорієнтованих рішень NetworkNature. Будь ласка, надсилайте свої запитання та зацікавленість електронною поштою на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або через форму зворотнього зв’язку на сайті www.nbs.wwf.ua

 

 

 

Last modified on Понеділок, 13 березня 2023 18:20

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper