Circhive: циркулярна біоекономіка задля збереження біорізноманіття

Біорізноманіття – це різноманіття всіх рівнів та форм життя на нашій планеті – від найпростіших одноклітинних організмів до Homo sapiens, тобто нас з вами. Унаслідок впливу людської діяльності на довкілля змінюється клімат та втрачається біорізноманіття. Під загрозою суттєвого скорочення або ж цілковитого зникнення перебуває значна кількість видів флори та фауни. За оцінками фахівців протягом найближчих десятиліть з лиця Землі можуть зникнути понад мільйон видів рослин та тварин, а від їхнього існування залежить продовольча та економічна безпека кожної п’ятої людини планети.

Пошуком шляхів вирішення цієї глобальної екологічної проблеми переймаються політики, науковці, природоохоронці-активісти у всьому світі.   Упродовж 7-19 грудня 2022 року в канадському м. Монреалі проходила 15-та Конференція ООН з біорізноманіття (СОР15), метою якої було в черговий раз звернути увагу людства на проблеми скорочення біорізноманіття та розробити заходи щодо його захисту і збереження, а також недопущення т.зв. “шостого вимирання”.

Проблема скорочення біорізноманіття не могла оминути Національний лісотехнічний університет України, гаслом якого є “Вчимося жити в гармонії з природою”. У грудні 2022 року, науковцями університету розпочато дослідження у науковому проєкті CircHive в рамках грантової програми Європейського Союзу “Горизонт Європа”.

Національний лісотехнічний університет України уклав контракт з Європейською комісією на виконання робіт гранту “CircHive” “Розробка та пілотування слідів біорізноманіття та обліку природного капіталу через “вулик” галузевих центрів для сталого переходу до циркулярної біоекономіки ЄС» у рамках міжнародної програми “Горизонт Європа” (Horizon Europe Topic. HORIZON-CL6-2022-BIODIV-01-04 (IA). Natural capital accounting: Measuring the biodiversity footprint of products & organisation). Договір передбачає спільну роботу консорціуму двадцяти восьми партнерів з чотирнадцяти країн (Фінляндія, Німеччина, Швеція, Італія, Франція, Іспанія, Швейцарія, Австрія, Великобританія, Нідерланди, Бельгія, Болгарія, ПАР та Україна), спрямовану на поширення та використання результатів розрахунку слідів біорізноманіття для організацій і різних видів продукції, які вони виготовляють і обліку природного капіталу за допомогою комплексного підходу. Термін дії договору: 01.12.2022 р. – 30.11.2027 р.

1

Основним завданням проєкту є напрацювання інструментарію та поширення інформації щодо інноваційних практик  збереження біорізноманіття та обліку природного капіталу з переходом до циркулярної біоекономіки. Окрім НЛТУ України, у проєкті беруть участь ще два українських учасника –  підприємства лісового сектору, а саме: ТОВ “Агродерев”, яке є виробником та експортером до країн ЄС меблевого щита, ламелей, паливних пелет та брикетів (https://agroderew.com/) та ТОВ “Мілвуд”, яке спеціалізується на виготовленні пиломатеріалів та клеєного конструкційного бруса (https://millwood.com.ua/).

У рамках проєкту “CircHive”, 24 січня 2023 року, з робочим візитом підприємство ТОВ “Агродерев”, відвідали представники НЛТУ України: професор Орест Кійко та асистент Михайло Ільків (кафедра ТМВД), професор Ігор Соловій, аспірант Тарас Челепіс (кафедра екологічної економіки та бізнесу) і науковий співробітник Оксана Пелюх.

2

Представники НЛТУ України ознайомились з виробничим та технологічними процесами виготовлення готової продукції. Всі ланцюжки постачання підприємства лісоматеріалами є сертифікованими відповідно до міжнародної схеми лісової сертифікації FSC. Підприємство володіє повним циклом переробки сировини у готову продукцію, включаючи: склад сировини (лісо- та пиломатеріали), дільниця розкрою колод на пиломатеріали, дільниця первинної механічної обробки (верстати для поздовжнього розкрою та лінії оптимізації із вирізкою дефектів), сушильне господарство (сушильні камери конвективної дії та пропарювальні камери), дільниця вторинної механічної обробки висушених бездефектних заготовок (лінія оптимізації, фрезерні та чотирибічні верстати), дільниці зрощування за довжиною та склеювання (лінії поздовжнього зрощування на зубчастий шип, прес для склеювання меблевого щита), дільниця фінішної обробки щита (форматно-розкрійний та калібрувальний верстати), дільниця пакування готової продукції. Великою перевагою підприємства є його здатність переробляти відходи, які продукуються в процесі основного виробництва, у додаткову продукцію (паливні пелети та брикети), що значно знижує його негативний вплив на навколишнє середовище і, як наслідок, на біорізноманіття.

3

4

Під час робочої зустрічі було обговорено співпрацю в рамках виконання грантового проєкту “CircHive”  та очікування кожної зі сторін. Для команди НЛТУ України надзвичайно важливою є можливість реалізації проєкту на практиці в умовах реально функціонуючого підприємства. Своєю чергою для ТОВ “Агродерев” є важливим прикладний результат проєкту, який надасть продукції підприємства конкурентні переваги на ринку країн Європейського Союзу, адже  саме туди експортується його продукція.

Сподіваємось на плідну співпрацю, результатом якої будуть вагомі наукові напрацювання, які дадуть змогу проводити ефективнішу, ресурсоощадну господарську діяльність, що позитивно впливатиме на вирішення проблем обліку та збереження біорізноманіття і природного капіталу.

 

Пресреліз проєкту CircHive

 Новий проект ЄС, покликаний допомогти підприємствам і громадам визначати, вимірювати цінність природи та звітувати про неї

CircHive – це новий проєкт Horizon Europe, який допоможе підприємствам і громадському сектору визначати, вимірювати цінність природи та звітуватися про неї .

Визнаючи цінність природи, CircHive прагне допомогти організаціям приймати обґрунтованіші рішення, які захищають екосистеми, покращують стан біорізноманіття та відкривають нові можливості для суспільства та бізнесу.

Як партнер CircHive Національний лісотехнічний університет України шукатиме шляхи покращення біорізноманіття в Україні, зокрема у лісовому секторі: на національному і регіональному рівнях та на рівні деревообробних підприємств (імплементуючи новітні підходи на базі досліджень екологічного сліду продукту та екологічного сліду підприємства; розробляючи рекомендації для екологічного маркетингу та стратегічного планування забезпечення біорізноманіття та збереження природного капіталу).

Стратегія ЄС зі збереження біорізноманіття до 2030 року (The EU Biodiversity Strategy for 2030) та нещодавно ухвалені Глобальні рамки біорізноманіття (Global Biodiversity Framework) закликають до посилення дій щодо оцінювання природи та спільного вирішення проблем, пов’язаних зі зміною клімату та втратою біорізноманіття. Ці виклики необхідно вирішувати спільно; зміна клімату може прискорити втрату біорізноманіття, в той час, як біорізноманіття має важливе значення для підтримки екосистем, які допомагають нам пом’якшувати кліматичні зміни та адаптуватися до них.

Природа надає неоціненні послуги, такі як чисте повітря та вода, родючий ґрунт, запилення, контроль ерозії та повеней, а також регулювання клімату. Однак наразі небагато організацій розуміють, вимірюють або звітують про їхній позитивний і негативний вплив на природу.

CircHive – це новий п’ятирічний проєкт, який включає 15 наукових та 10 кейс-стаді партнерів. За результатами реалізації проєкту передбачається розробити ретельні та стандартизовані методи, які поєднували б два підходи до оцінки цінності природи: відбиток (слід) біорізноманіття та облік природного капіталу. Все більша кількість організацій використовують ці два підходи, щоб зрозуміти та оцінити природу, яка лежить в основі їхньої діяльності. Поєднуючи ці методи, проєкт забезпечуватиме комплексніший підхід до оцінювання  цінності природи та покращення продуктивності біорізноманіття.

10 кейс-стаді партнерів CircHive об’єднають новітні наукові методи з організаціями, які прагнуть розробити сталі бізнес-моделі. Практичні приклади включають співпрацю з Lacoste для моніторингу впливу виробництва бавовни на біорізноманіття, з Millwood для розробки методів сталого ведення лісового господарства в Україні та з містом Единбург (Шотландія), щоб зрозуміти вплив нового дослідження на біорізноманіття та природний капітал.

CircHive тісно співпрацюватиме з іншими підприємствами та містами, щоб розвивати BEEHive (Biodiversity Excellence of Enterprises), нову спільноту, відкриту для будь-якої організації, зацікавленої в тому, щоб навчитися вимірювати свій вплив на природу та управляти ним. Члени BEEHive співпрацюватимуть у розробці та тестуванні результатів CircHive та отримуватимуть підтримку в розробці методів сталого управління.

CircHive має на меті чітко продемонструвати вигоди оцінки цінності природи та допомогти в мейнстримі використання відбитків біорізноманіття та обліку природного капіталу. Для цього в рамках проєкту буде організовано заходи, публікуватимуться  навчальні матеріали, готуватимуться аналітичні записки та працюватимуть над стандартизацією методу оцінки відбитка біорізноманіття. Зацікавлених учасників державного та приватного секторів запрошують приєднатися до співтворчості у відповідних BEEHive хабах.

Щоб дізнатися більше, відвідайте www.CircHive.eu та підпишіться на @CircHive.

Зображення5

Last modified on Середа, 01 лютого 2023 11:53

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper