Перемога за нами!

1 Основне фото

Шановна спільното НЛТУ України!

Повідомляємо, що в 2022 році Національний лісотехнічний університет України вп'яте визнаний найбільш екологічним університетом України за результатами всесвітнього рейтингу UI GreenMetric (UI GreenMetric World University Rankings).

Багаторічне спрямування досліджень та освітньої діяльності Національного лісотехнічного університету України (НЛТУ України) на забезпечення сталого розвитку є загальновідомим. Майже три десятиліття викладачі та студенти активно залучаються до проєктів сталості, застосовуючи потужний науково-дослідний і педагогічний потенціал та багаторічний досвід.

У рейтингуванні UI Green Metric 2022 року взяли участь 17 українських ЗВО. НЛТУ України, лідируючи у двох категоріях (освіта та інфраструктура), визнаний найекологічнішим вітчизняним університетом. П'ятий рік поспіль НЛТУ України займає 1-шу позицію серед ЗВО України. У загальному рейтингу ЗВО світу НЛТУ України зайняв 224-ту позицію та 70-ту - серед навчальних закладів Європи.

2 фото в тексті

Інфраструктура є одним із найцінніших надбань для закладу освіти. Зокрема, в НЛТУ України використовуються цінні лісові та паркові площі, територія кампусу для роботи й відпочинку: лісоекологічні стаціонари, природний заповідник Розточчя, Ботанічний сад загальнодержавного значення тощо. Особливе місце серед цих локацій варто відвести кампусу НЛТУ України – абсолютно унікальному місцю, де студенти живуть, навчаються й відпочивають в гармонії з природою ботанічного саду.

За показником освіти НЛТУ України у 2022 році посідає 58-му позицію серед учасників GM, набравши високу кількість балів (Джерело). Завдяки ранжуванню маємо змогу побачити перспективи та встановити нові цілі сталого розвитку університету.

Особливу увагу варто акцентувати на результатах формування сталого світогляду студентства. Найкращим показником у цьому стала нещодавня участь студентів й працівників НЛТУ України у відеоконкурсі міжнародного проекту V4 Green Universities (2021) та перемога студента-лісотехніка у загальному рейтингу відеоробіт (Джерело).

Новим викликом стала проблема добробуту жертв від військової агресії Російської Федерації. Вченими НЛТУ розробляються ідеї поствоєнного відновлення ландшафтної канви населених пунктів, а також проектування здорового середовища та органічних ферм, які є основою харчової безпеки країни. Дослідники готові працювати над глобальними тематиками на міжрегіональному та міждержавному рівні [Джерело].

Для участі у рейтингуванні в 2022 році учасникам довелося самооцінювати діяльність свого ЗВО за вже відомими критеріями з урахуванням викликів пандемії. У 2020-2022 навчальних роках відбулося багато кардинальних змін, вдалося переосмислити й залишити у минулому багато упереджень та розширити горизонти світобачення університету. Вдалося переосмислити подання інформації про інфраструктуру університету, його адаптацію до дистанційної роботи, доступність медичного забезпечення та засобів індивідуального захисту.

Новинкою минулорічного оцінювання став індикатор, що засвідчує діяльність університету, спрямовану на збереження рослин, тварин та дикої природи. Для лісотехнічного університету цей показник є одним із профільних, адже під патронатом університету знаходиться заповідник «Розточчя» - ареал більшості основних євразійських видів дерев і чагарників та багатої фауни, до складу якої входять 17 видів червонокнижних тварин.

Українська освіта зараз переживає нелегкий час. Багато провідних ЗВО були змушені евакуюватися у більш безпечні регіони країни. Тисячі педагогів та студентів зараз мобілізовані на захист Вітчизни, багато з них загинули на війні. Важким викликом для українських університетів стала участь у рейтингу UI GreenMertic World University Rankings 2022, зважаючи на знищену чи пошкоджену транспортну та критичну інфраструктуру. Тому пріоритетним завданням НЛТУ України залишається збереження традицій сталої освіти та підготовка фахівців для відбудови післявоєнної країни. 

Варто віддати належне організаторам рейтингу, які беруть за основу критерії оцінки сталості ЗВО та щорічно вдосконалюють їх. Сотні університетів-учасників GreenMetric Network є хорошим прикладом того, як політика сталого розвитку впроваджується в університетах.

Участь в рейтингу GM дала змогу побачити усі переваги НЛТУ України як освітнього осередку сталості. Гарним підбиттям підсумків діяльності університету у 2022 році став воркшоп “The 8th International (Virtual) Workshop on UI GreenMetric World University Rankings (IWGM 2022)” за участі проректора з наукової роботи, професора Василя Лавного та координаторів рейтингу.  Учасники воркшопу мали можливість обмінятися досвідом із провідними та потенційними учасниками мережі UI GreenMetric, а також дізнатися як це – бути сучасним «зеленим» (сталим) університетом. Делегати НЛТУ України презентували кращі практики в управлінні сталою освітою за умов пандемії та війни в Україні.

 Яскравим завершенням воркшопу стало підписання ректором НЛТУ України професором Володимиром Загорським Декларації про членство нашого університету в UI GreenMetric World University Rankings Network.

Координатори рейтингування
Уляна Павлюк,
Володимир Яркун

Last modified on Середа, 18 січня 2023 12:13

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper