Екскурсія для майбутніх дизайнерів

2 design22Цьогорічний набір вступників на навчання за спеціальністю «Дизайн», на перший курс, незважаючи на втрачені державні місця, побив усі рекорди – повний ліцензійний обсяг. Це є свідченням того, що абітурієнти свідомо обирають навчання дизайну саме на кафедрі дизайну НЛТУ України. Наступного року нашій кафедрі виповниться 30 років.

А сьогодні ми запланували зі студенти першого курсу відвідати ювілейну виставку наших колег і багаторічних друзів з Харківської державної академії дизайну і мистецтв (ХДАДМ), що експонується в залах Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові. На виставці «На хвилі дизайну: 60 років Харківській вищій школі дизайну» майбутні дизайнери поринули у царину українського дизайну, адже цей заклад вищої освіти, в час заснування (1963) був єдиним осередком на теренах України, що готував фахівців з промислового дизайну.

Під час екскурсії майбутні дизайнери ознайомилися з численними дизайнерськими експонатами, творчими проєктами викладачів та вихованців ХДАДМ.

Першокурсникам надзвичайно заімпонувала плакатна акція «Сфера дизайну» яка ілюструє різні етапи розвитку дизайну в контексті його історії. Ідея проєкту (автор ідеї, куратор проєкту – Володимир Лесняк, професор кафедри графічного дизайну ХДАДМ) полягає у візуалізації процесу дизайну через конкретних видатних постатей цієї галузі.

Нагадати історію державотворення України періоду 1017-1919 років студенти могли у серії плакатів «До 100-річчя Акту злуки». Серія складається з 10 постерів виконаних за допомогою сучасної графічної мови (під керівництвом Володимира Лесняка) які продовжують і доповнюють один одного як графічно, так і подієво, створюючи єдиний цілісний ланцюжок. Представлена історична плакатна серія отримала Срібну медаль Національної академії мистецтв України 2019 року під час творчо-мистецької акції «Мистецтво молодих».

Не залишив байдужим і проєкт кандидата мистецтвознавства, професора кафедри дизайну ХДАДМ Володимира Погорельчука «Переміщені особи» є фізичним втіленням художньої філософії дизайн-інновацій: продукування нових ідей та змістів в межах існуючої предметної реальності. Об’єкти стають меблями, трансформуються у локальних комбінаціях, не втрачаючи при цьому своєї первісної предметної здатності.

«Ідеальні об’єкти» – творчі роботи невтомної харківської дизайнерки Інни Педан які виконані з природніх матеріалів зачарували своєю естетикою й ідеальністю форм.

В окремому експозиційному залі музею першокурсники кафедри дизайну НЛТУ ознайомилися з багатьма майстерно виконаними макетами промислових взірців.

Надзвичайно приємно, що студенти кафедри дизайну НЛТУ України мали можливість відвідати цю мистецьку подію й наживо ознайомитися як з документальними фотоматеріалами, так і з реальними експонатами та із 3D-презентаціями, що демонструють сучасний етап розвитку основних дизайнерських спеціалізацій у ХДАДМ. Побачені експонати стануть в нагоді студентам першокурсникам для підготовки практичних занять з багатьох різних дисциплін та надихатимуть до власних творчих дизайн-розробок.

Захоплюємося силою духу наших колег які у час російсько-української війни змогли зібрати експонати для виставки і привезти з міста-героя Харкова до нашого гостинного Львова.

Колектив кафедри дизайну НЛТУ України вітає Харківську державну академію дизайну і мистецтв з ювілеєм й бажає нездоланного оптимізму, нових звершень та процвітання.

Текст: Володимир Прусак, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри дизайну НЛТУ України
Інна Прокопчук, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри дизайну НЛТУ України

Фото: Андрій Прокопчук, студент 1 курсу спеціалізації «Фотомистецтво та візуальні практики» ХДАДМ

Last modified on Четвер, 10 листопада 2022 09:33

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper