Започатковано цикл гостьових лекцій

IMG 1497З ініціативи викладачів кафедри історії України, кафедри економічної теорії та права, кафедри філософії, соціології та культурології в Національному лісотехнічному університеті України започатковано цикл гостьових лекцій. Так, в останній тиждень жовтня відбулася гостьова лекція для студентів ННІ Лісового і садово-паркового господарства та ННІ Екологічної економіки та менеджменту.

Першою лекторкою була Галина Козак – педагог, історик, письменниця. Вона презентувала історичну повість “Вигнанці”, присвячену виселенню західних українців у Сибір після Другої світової війни.

У творі письменниця змальовує складні міжособистісні стосунки, приниження, якого зазнавали виселенці до Сибіру від представників радянської репресивної системи, насторожене ставлення до «зайд» з боку місцевого населення. Цю історію авторка знає не тільки з книжок, а й з болючого досвіду власної родини, яку примусово вивезли на спецпоселення в Амурську область за зв’язок із бандерівським підпіллям. Тож занурившись у перипетії  повісті, читач відчуватиме сильний «ефект присутності» – бо ніби кожною клітиною серця письменниця пережила поневіряння своїх рідних. «Вигнанці» – це повість про скалічені долі, нездійснені мрії, втрачені надії й можливості цілого покоління невтомних борців за волю й незалежність України. Багатьом із них вдалося пройти через найважчі випробування честі й гідності, соціальні приниження, наругу і водночас зберегти любов до України та згодом повернутися до рідного гнізда.

Час невблаганно біжить… Сьогодні український народ, славні збройні сили України боронять українські землі від ворожої російської агресії. Мільйони біженців, внутрішньо переміщених осіб, тисячі вбитих, замордованих і полонених… Україна знову платить найвищу ціну за свою свободу і незалежність. Відходять у засвіти колишні борці – найкращі сини і дочки України, з’являються новітні Герої, які пишуть сьогочасну історію України.

«Хто не пам’ятає свого минулого – приречений пережити його знову», –  ці слова  американського філософа іспанського походження Джорджа Сантаяни залишаються актуальними. Вони і стали епіграфом до історичної повісті «Вигнанці».

Гостьова лекція з Галиною Козак викликала зацікавлення у студентства, всі охочі задавали авторці питання, активно обговорювали сюжет і проводили паралелі з реаліями сьогодення.


 Галина Козак – педагог, історик, письменниця. Народилася 20 січня 1959 року на Тернопіллі, у мальовничому селі Урмань, що розкинулося в долині річки Золота Липа. Закінчила історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Живе, працює і пише у Львові.

Також авторка повістей «Таємниця», «Не заблукати в мережі» та «Дорога терном заросла», у яких запрошує читача у світ складних людських переживань, емоцій, почуттів, звертається до болючих тем заробітчанства, стосунків із токсичними людьми, зради, прощення тощо. Її герої гідно кидають виклик долі в пошуку свого місця під сонцем.

Last modified on Неділя, 30 жовтня 2022 12:26

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper