Університет – учасник міжнародного проекту

IMG 03081IMG 0308Ректор Національного лісотехнічного університету України, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Загорський 20 вересня 2022 року взяв участь у міжнародній онлайн-зустрічі, ініціаторами та організаторами якої виступили: Кабінет міністрів України (Олег Немчінов, міністр КМУ), Офіс залучення інвестицій/UkraineInvest (Андрій Какуша, головний радник виконавчого директора, радник міністра КМУ), Шведсько-українська торговельна палата в Скандинавії (Людмила Лемріні, генеральний директор та Джамал Лемріні, керівник проекту).

Серед почесних учасників були представники Карлстадського інноваційного парку (керівник проекту PAPER PROVINCE – Елін Аппель), Шведської федерації деревообробної та меблевої промисловості (керівник – Сюзанна Руденстам), дослідницького проекту “Розумне місто Швеції”/IVL Research Smart City Sweden (керівник – Остен Екенгрен), архітекторської компанії ARCH + H.R. (керівник – Хорхе Лобос), Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (голова правління – Сергій Комнатний), Бородянської об’єднаної  територіальної громади (в.о. селищного голови – Георгій Єрко), конкурсу “Бородянка шукає архітекторів” (співзасновник – Максим Камінський), компанії “Торговий дім Сервус” (співзасновник – Андрій Малий).

Основна мета зустрічі – налагодження співпраці між науковцями, владними структурами, інвесторами і бізнесом для будівництва модульних дерев’яних будинків у містах України для людей, які постраждали внаслідок військової агресії російської федерації.

На сьогодні в Україні працюють підприємства з виробництва дерев’яних будинків різних типів і конструкцій, однак важливим завданням є розроблення раціональних рішень щодо вибору таких типів і конструкцій дерев’яних будинків, які будуть економічно вигідними, ефективними та практичними. Для прийняття правильних рішень і реалізації подібних ініціатив організатори проекту запросили до участі Національний лісотехнічний університет України як осередок освіти і науки, адже у серпні цього року Університет спільно з Асоціацією деревообробників і заготівельників Львівщини провели круглий стіл на тему “Дерев’яне будинкобудування та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб” та напрацювали конкретні пропозиції та рекомендації щодо вирішення порушеної проблеми. Така ідея зацікавила та отримала підтримку Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів України, Львівської обласної військової адміністрації, Львівської обласної ради, народних депутатів України, керівників обласних управлінь, директорів лісогосподарських підприємств, голів об’єднаних територіальних громад та представників бізнесу.

Представляючи Університет, ректор Володимир Загорський розповів учасникам зустрічі про наявні можливості, щоб долучитися до розроблення програми розвитку дерев’яного будинкобудування, а також поділився планами про створення науково-технічного хабу з такими пріоритетними напрямами діяльності: аналіз виробничих потужностей українських підприємств з дерев’яного будинкобудування, розроблення раціональних рішень щодо вибору ефективних типів конструкцій дерев’яних будинків, експертна оцінка архітектурно-планувальних рішень, технологічна експертиза елементів конструкцій будівель та прогнозування їх експлуатаційних властивостей тощо. Важливим для організаторів проекту є те, що випускники Національного лісотехнічного університету України – це спеціалісти і висококваліфіковані фахівці з таких вагомих на сьогодні спеціальностей, як: архітектура та містобудування, будівництво та цивільна інженерія, дизайн, деревообробні і меблеві технології, лісове та садово-паркове господарство, технології захисту навколишнього середовища.

Під час зустрічі особливу увагу приділили учасники обговоренню ситуації з відновленням знищених окупантами територій. Так, лише за попередніми даними, потреба в модульних будинках становить 1000 будинків на 4000 жителів Бородянки, а таких населених пунктів, на жаль, є дуже багато. Заслухавши всі нагальні проблеми, прийняли рішення про проведення конкурсу на архітектурне рішення реставрації Бородянки та розроблення конкретних пропозицій усіма учасниками проекту.

З цього приводу шведські компанії подали свої пропозиції до проекту модульного житлового будівництва, запропонували існуючі інноваційні рішення Smart City у процесі реставрації Бородянки (міське планування, система переробки відходів та водоочищення, екологічність транспортної системи тощо). Презентувала також свої можливості до партнерства та співпраці компанія “Торговий дім Сервус”, яка має багаторічний досвід будування модульних дерев’яних будинків не лише в Україні, але й у країнах Європи.

На завершення зустрічі учасники домовилися про напрацювання конкретних пропозицій кожною стороною та створення малих робочих груп для співпраці між шведськими та українськими організаціями для будівництва соціального житла, створення індустріальних та науково-технічних парків.

Last modified on Четвер, 22 вересня 2022 10:27

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper