В НЛТУ відбувся навчальний семінар на тему: “Властивості деревини, основні пошкодження дерев та оцінки їх стану”

5260578598610387351 1216 вересня 2022 року в Національному лісотехнічному університеті України відбувся навчальний семінар на тему: “Властивості деревини, основні пошкодження дерев та оцінки їх стану”, який відвідали представники Управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР, Садівники Львова та приватні арбористи. Також до заходу долучився доктор інж. Piotr Tyszko-Chmielowiec - директор Instytut Drzewa (м.Вроцлав (Польща), керівник проекту Fundacja EkoRozwoju, який приїхав  до Львова на запрошення начальниці Управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР Олександри Сладкової, задля проведення дводенного навчання щодо методів оцінки стану і догляду за деревами, польських стандартів, а також обміну досвідом і практичних обстежень старовікових дерев.

Під час заходу, учасники мали змогу ознайомитись з дендрологічною частиною Ботанічного саду НЛТУ, екскурсію по якому проводив доцент кафедри ботаніки, деревинознавства і недеревних ресурсів лісу Юрій Мельник. Науковець звернув увагу на те, що на території м. Львова функціонують такі важливі заповідні об’єкти як парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва національного значення Стрийський парк, Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка, Ботанічний сад Національного лісотехнічного університету України та ін. В їх насадженнях зосереджена значна кількість автохтонних та інтродукованих видів деревних рослин, які охороняються на різних рівнях: світовому (Міжнародний союз охорони природи – МСОП), міжнародному (Європейський червоний список, Бернська конвенція), державному (Червона книга України) та регіональному.

Акцентував увагу на те, що Історія розвитку ботанічних садів невіддільна від історії інтродукції дерев і чагарників. Поряд з інтродукційними, навчальними та дослідницькими завданнями важливою діяльністю дендрологічних парків у всі часи була просвітницька діяльність. Дендропарки служать джерелом розповсюдження знань про рослинний світ і задовольняють потреби культурного відпочинку, а також є об’єктами заготівлі садивного матеріалу (насіння, живців тощо) інтродуцентів і цінних форм автохтонних видів.

В останні десятиліття виникла та набула дуже важливого значення проблема охорони довкілля. З розвитком промисловості, сільського, водного та лісового господарств, урбанізації проходить процес збіднення природної флори. Дендрарії набувають все більшого значення як сховища генофонду видів і форм рослин, які можуть бути втрачені для майбутніх поколінь. 

Одна з умов покращення урбогенного довкілля – створення зелених деревно-чагарникових насаджень шляхом підбору асортименту із декоративних аборигенних та адаптованих інтродукованих видів рослин. Важливим фактором адаптації поряд з біологічною стійкістю особин є їх репродуктивна здатність.

Визначальний етап тут – формування і розвиток генеративних органів, насамперед, цвітіння. Біологічні процеси цього періоду зумовлюють подальше функціонування рослин і через наступне плодоношення забезпечують їх відновлення та закріплення в регіоні інтродукції.

За час екскурсії особливу увагу звернено на екземпляри цінної хвойної породи родом з Північної Америки псевдотсуги Мензіса (дугласія зелена). У цьому контекстів було згадано Винниківський дендропарк, створений 124 роки тому нашими попередниками – професором Станіславом Соколовським і слухачами Вищої лісової школи у Львові. Там на площі 2,0 га у 1898-1913 роках була закладена дослідна ділянка, де висадили 62 види дерев, який може стати об’єктом наступних семінарів.

Сам навчальний семінар відбувся в приміщенні Музею деревини НЛТУ України. Його проводив завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства і недеревних ресурсів лісу, професор Леонід Осадчук. Було представлено презентації з будови деревини та кори, дана характеристика деревини різних видів дерев, які найчастіше використовуються у міських насадженнях, а також охарактеризовано основні ознаки (вади) деревини та пошкодження у цих дерев. Жваву дискусію викликало питання щодо практики проведення експертиз санітарного та аварійного стану дерев у міських парках та вуличних насадженнях. Зокрема, професором наголошено, що дерева тополь, верб, гіркокаштанів у міських насадженнях часто мають стовбурові гнилі, ознаки всихання і відмирання крони, пошкодження  кореневої системи. Тому вони складають реальну загрозу падінню на тротуар та на проїзну частину, прибудинкові території або дитячі майданчики. Особливо небезпечними такі дерева є під час дощової та вітряної погоди. Таким чином, для запобігання нещасним випадкам, а саме: травмування людей та пошкодження автомобілів і будівель необхідно здійснювати ретельні обстеження міських насаджень, а ушкоджені дерева повинні бути зрізані як такі, що є аварійними, мають незадовільний санітарний стан і потребують негайного зрубування і заміни на більш естетичні деревні види. Часто у міських забудовах площа живлення дерева є обмеженою штучними спорудами і коли дерево досягає певного віку та значних розмірів за висотою, обмежена за площею коренева система не здатна достатньо міцно утримувати рослину у вертикальному положенні. Також наголошено, що декоративні дерева потребують регулярної обрізки, яка допомагає стримувати розростання крон дерев у вуличних насадженнях. 

Учасники обговорили нормативно-законодавчу базу щодо благоустрою населених пунктів, правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів і необхідність її удосконалення. Також розглянули інструментарій та методологію для проведення експертиз щодо санітарного та аварійного стану дерев у містах та визначення ступеня їх пошкодження, а колега Piotr Tyszko-Chmielowiec поділився власним досвідом з цих питань.

Після навчальної частини, учасники мали змогу ознайомитись з експонатами в Музеї деревини, в якому пропонується до уваги зокрема і єдина в Україні унікальна колекція зразків деревини рослин з різних континентів Землі, зібрана проф. Євстахієм Волощаком на початку XX ст. Це третя частина зборів професора Львівської Політехнічної школи Євстахія Волощака, засновника львівської ботанічної школи XIX-XX ст., яку у 1909 році він поділив на три частини та передав їх у різні наукові установи: Науковому товариству ім. Шевченка у Львові, Природничому музею у Відні та Академії умінь у Кракові. Колекція зразків тканин стебел дивом вціліла в часи воєн та післявоєнних перебудов Львова, кілька разів перевозилася у межах міста і одержала свою постійну прописку в "Музеї деревини" кафедри ботаніки.

Завершили зустріч інспектуванням деяких дерев-довгожителів Ботанічного саду НЛТУ України.

Діагноз таксонів науковці визначали за комплексом ознак і властивостей, характерних для дерев. Сучасний стан дерев встановлювали за даними детального огляду стовбура, крони, пагонів та генеративних органів з використанням спеціальних пристосувань.

Дякуємо всім учасникам, які були присутні на навчальному семінарі і за їх вклад в розвиток Музею деревини! Щира подяка Олені Яворській за інтерес до Музею та об’єднання колег і професіоналів своєї справи, разом з якими час пролетів швидко і цікаво. 

Чекаємо наступних зустрічей!

Автори статті: Леонід Осадчук, Юрій Мельник, Ірина Богачук 

Фото: Ірина Богачук

Last modified on Понеділок, 19 вересня 2022 12:09

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper