Україна переможе!

0 02 05 0622604c7660a2e47ad89f633485e1a7edd2df57c9adf17f7fa405e07fec2b63 b2e2947a140acfa17 вересня 2022 р. в престижній мистецькій галереї «Євро АРТ» у Рівному відкрилась виставка воєнного плакату «Україна переможе» кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету України (м. Львів). 

Представлені на виставці плакати виконані викладачами і студентами кафедри дизайну НЛТУ України в техніці комп’ютерної графіки. Перші плакати були розроблені ще у 2014 р., від початку анексії Криму і агресії Російської Федерації проти України. Окремі роботи вже виставлялись на професійних виставках, в т. ч. Міжнародній виставці «Осінній салон «Високий замок» у Львові, і були відзначені нагородами. Студентські плакати виконувались в рамках навчальної програми дисципліни «Графічний дизайн» під керівництвом доцента, кандидата мистецтвознавства Юрія Ямаша – досвідченого плакатиста, лауреата і дипломанта престижних міжнародних конкурсів і виставок. Як не іронічно зараз звучить, але першу свою міжнародну нагороду – Диплом ІІ ступеня художник отримав у Москві у 1989 р. саме за антивоєнний плакат. Юрій Ямаш від початку повномасштабного вторгнення і війни з 24 лютого 2022 р. створив сім плакатів і вони експонуються на виставці. Студенти-автори плакатів – Іван Монарха, Вікторія Ханас, Ярослав Сулима, Ярослав Камінчук, Катерина Кінах, Чипурко Христина, Марчук Вероніка, Козакевич Анастасія, Лісова Марія, Бубес Марта, Скоропад Наталя, Павлунь Тарас.

Серед учасників виставки з викладацького складу є доктор педагогічних наук, завідувач кафедри дизайну Володимир Прусак. Ним представлений складний, символічний і одночасно вишуканий з художньої точки зору графічний твір «ZОМБОпошесть | «ZOMBOpestilence». В основу плаката була покладена творча робота 1997 року, на якій Україна символічно показана як родюче поле картоплі, на яке насувається навала колорадських жуків. В листі картоплі завуальований напис «Ukraine», що вже тоді автором визначався як європейський курс майбутнього розвитку України. Оранжево-чорні колорадські жуки, асоціюються з георгіївською стрічкою – сучасним символом рашистів.

Викладацький доробок є добрим професійним прикладом для студентів, а також прикладом громадянської позиції до подій, що відбуваються сьогодні в нашій країні. Викладачі свідомі того, що плакатне мистецтво – потужна зброя, і намагаються озброїти нею своїх вихованців і долучитись до перемоги над підступним ворогом. Це неправда – «Коли говорять гармати, музи мовчать», вони говорять мовою плаката, і говорять, як влучна й потужна зброя.

Куратор виставки, Лариса Костюк, здійснила мистецтвознавський аналіз представлених плакатів, ведуча заходу відкриття виставки, арт-менеджерка Юлія Савуляк влучно анотувала виступаючих. Схвальну оцінку доробку львів’ян висловила начальник управління культури і туризму Рівненської ОДА, депутат Рівненської міськради Любов Романюк. Вона підтримала тезу, що такі плакати мають розповсюджуватися і виходити на вулиці м. Рівне і загалом у першу чергу окупованих міст України. Дуже емоційним був виступ поета Андрія Пермякова. Відвідала виставку і відома українська актриса Римма Зюбіна.

Лейтмотивом багатьох назв плакатів є «Україна» – «Бережіть Україну!», «Мир Україні!», «Україна єдина!», «Крим це Україна!», «Ukraine will win!», «Clouse the sky over Ukraine!».

Плакат – масове мистецтво, і воно не повинно існувати виключно у виставкових залах. Тому Юрій Ямаш, виступаючи, закликав відвідувачів виставки вільно розповсюджувати, копіювати, поширювати представлені плакати. Таким чином ми наблизимо нашу перемогу! Віримо – Україна переможе! Слава Україні!

Перші відгуки відвідувачів про виставку:

Наталя Мирная, художник-дизайнер: «Мистецтво, як інструмент! Коли перо чи пензлі вмочуєш у гнів, то виникає зброя!!! Дякую галереї за таку своєчасну презентацію плакату на сьогодні».

Галина Кульчинська, заступниця міського голови м. Рівне: «Жовто-блакитні сердечка в очах античного Давида – як беззаперечний символ всесвітньої віри у те, що Україна обов’язково переможе! Саме цей плакат мій абсолютний фаворит на виставці воєнного плакату «Україна ПЕРЕМОЖЕ», що сьогодні відкрилась у «Євро АРТ». Плакатне мистецтво – крикливе і галасливе, і воно здатне вбивати... Бо самим своїм зображенням цілить відразу у серце, розум та емоції. І це саме те, що потрібно Україні сьогодні. Як на мене: горизонтальні зображення – на білборди, вертикальні – на сітілайти (як соціальну рекламу)... І за якусь мить місто Рівне може перетворитися на величезний вуличний подіум для красивих і дуже актуальних творів мистецтва».

Олександр Сташук, завідувач кафедри образотворчого та декоративного мистецтва Рівненського державного гуманітарного університету: «Висловлюю захоплення від представлених професійно виконаних плакатів та патріотично вихованих студентів-авторів. Маємо з кого брати приклад і шукати власні шляхи актуальної реалізації креативу майбутніх художників та дизайнерів, не байдужих громадян України».

Виставка воєнного плакату «Україна переможе!» львівських авторів експонуватиметься в «Євро АРТ» до 23 жовтня 2022 р. 

Юрій Ямаш, доц. кафедри дизайну

Last modified on Вівторок, 13 вересня 2022 09:50

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper