Першому проректору, професору Миколі Адамовському – 75!

imageAdamovskiyВідомому українському вченому в галузі канатного лісотранспорту, досвідченому організатору і новатору національної лісотехнічної освіти, активному громадському діячеві, першому проректорові Національного лісотехнічного університету України, професорові Миколі Григоровичу АДАМОВСЬКОМУ виповнюється 75 років.

В його особі, яка щедро увібрала життєдайне батьківське тепло і мудрість поліського краю, природно поєдналися три іпостасі: непересічний науковець і педагог, виважений, досвідчений і талановитий керівник та організатор, романтичний художник.

Микола Григорович Адамовський належить до когорти вітчизняних вчених, які внесли значний вклад у дослідження проблем міцності та надійності сталевих линв, а також у методику розрахунку і проектування линвових лісотранспортних систем. Впроваджений ним на підставі багатолітнього педагогічного і управлінського досвіду системний підхід до екологізації освіти реалізується шляхом: впровадження сучасних технологій навчання та наповнення навчальних програм новим змістом; введення екологічних знань у канву соціально-гуманітарних, фундаментальних, природничих, інженерних та професійно-орієнтованих дисциплін; формування синергетичного уявлення про світ, що диктується проблемами сталого розвитку.

Народившись на благодатній поліській землі, він вирішує торувати свій нелегкий шлях на Львівщині. Доля розпорядилася так, що майже усе свідоме життя Миколи Адамовського нерозривно пов’язано з Львівським лісотехнічним інститутом (нині – Національний лісотехнічний університет України): навчання на факультеті механізації та автоматизації виробничих процесів; аспірантура під керівництвом професора Бєлої Н.М.; інженерна робота на кафедрі опору матеріалів та захист кандидатської дисертації. Виконані під час навчання в аспірантурі експериментальні дослідження з визначення оптимальних режимів навантаження несних линв підвісних лісотранспортних систем є актуальними й дотепер і стали підставою для подальшого дослідження теперішніми аспірантами.

Микола Григорович розпочинає свою викладацьку роботу на посаді асистента кафедри сухопутного транспорту лісу в 1976 році. За короткий час він стає досвідченим викладачем та вмілим вихователем молодого покоління.

“Це викладач, який захоплює своїми знаннями, вмінням доступно і зрозуміло викладати матеріал складних технічних дисциплін, а також надзвичайно толерантна людина з дружнім ставленням до студентів” – так випускники відгукувалися про професора Адамовського М.Г.

Професор Микола Адамовський – організатор і керівник, який вміє згуртувати навколо себе колектив для вирішення поставлених задач. Особливо натхненно та вміло він працює зі студентською молоддю, унаслідок чого у 1988 році його обирають, на альтернативній основі, деканом лісомеханічного факультету. За активну участь у вихованні молодого покоління лісомеханіків, за безкорисливу передачу знань і свого багатого досвіду молодим фахівцям, за чуйне ставлення до студентів Миколу Григоровича називали “студентським деканом”. Це звання він беззаперечно підтвердив під час демократичних перетворень в лісотехніці у час студентської “Революції на граніті”, а пізніше – під час Помаранчевої революції та Революції гідності.

Ставши у 1993 році першим проректором з науково-педагогічної роботи лісотехнічного університету, Микола Адамовський ще активніше долучається до розвитку лісотехнічної освіти, підвищення її якості та конкурентноздатності. Адамовський М.Г. є одним з ініціаторів екологізації освіти та концепції екологічної компетентності фахівця, яка увійшла в Закон України “Про освіту”, а також запровадження інноваційних технологій навчання та компетентнісного підходу, автором понад 100 нормативних положень, що регламентують діяльність Національного лісотехнічного університету України.

Водночас він розширює проблематику наукових інтересів. У 2007 році Микола Григорович долучається до вирішення проблем транспортного освоєння лісових масивів. Поряд з іншими, він ініціює створення Галузевої науково-дослідної лабораторії лісових доріг і лісотранспортних засобів МОН України і Держкомлісгоспу України і стає її науковим керівником. Цей крок став значним поштовхом для планування лісотранспортних мереж, проектування та будівництва лісових доріг на нових екологічно безпечних засадах, що надзвичайно важливо для сталого розвитку лісового господарства України.

Микола Григорович Адамовський – академік Лісівничої академії наук України, з 2004 року – професор, тривалий час був головою Науково-методичної комісії МОН України з вищої освіти напряму “Лісозаготівля і деревообробка” та експертом МОН України з ліцензування і акредитації ЗВО.

Автор і співавтор понад 150 наукових та навчально-методичних праць, у тому числі підручника, шести навчальних посібників, трьох галузевих стандартів вищої освіти. Підготував двох кандидатів наук, здійснює керівництво аспірантами.

Професор Адамовський М.Г. – Заслужений працівник народної освіти України (1997) і кавалер ордена “За заслуги” ІІІ ступеня (2007) – Почесної відзнаки Президента України. Нагороджений Почесними грамотами Кабінету Міністрів України (1999), Міністерства освіти і науки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівської обласної ради профспілок, нагрудними знаками МОН України “Відмінник народної освіти України” (1995) і “Петро Могила” (2007), відзнакою Державного комітету лісового господарства України “Почесний лісівник України” (2007).

Щиро вітаємо Вас, вельмишановний Миколо Григоровичу, зі славним ювілеєм! Бажаємо Вам міцного здоров’я, щасливого довголіття, оптимізму, невичерпного запасу духовних сил, бадьорого настрою і творчого натхнення. Нехай радість, тепло, добро й щастя, якими Ви повсякчас ділитеся з колективом, завжди будуть з Вами, Вашими рідними і близькими!

Колектив Національного лісотехнічного університету України

Last modified on П'ятниця, 05 серпня 2022 08:22

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper