Відновлення Черешневого гаю Климентія Шептицького

en15.04Викладачі кафедри іноземних мов НЛТУ України разом зі студентами ННІ ЛСПГ взяли участь у весняній толоці та відновленні Черешневого гаю закладеного Климентієм Шептицьким у Регіональному ландшафтному парку «Знесіння». Знакова подія відбулась 11 квітня до 150-річчя з дня народження видатного громадського та церковного діяча Климентія Шептицького. Організували захід Студентське братство Львівщини, екологічний клуб «ПОЛе», парк «Знесіння», ЛКП «Зелене місто», Інститут сталого розвитку ім. В. Чорновола, а також екологічна ініціатива «Чисте місто» – спільний проект Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, Соціальної ініціативи «Хтось не зробить!», медіа-хабу «Твоє місто», «Зеленої коробки», за підтримки компанії «Вторресурси Захід».

Студенти Національного лісотехнічного університету Україн активно підтримали ініціативу та не залишились осторонь, а на власному прикладі показали, що бути екологічно свідомими просто, адже усвідомлення відповідальності за стан довкілля дає шанс майбутнім поколінням на повноцінне та здорове життя! В рамках цього заходу відбулося прибирання прилеглої території до Черешневого гаю, висадка нових черешень, лекції з компостування та сортування відходів. Учасників поділили на чотири загони: для проведення толоки; підготовки площі для висадження черешень; проведення мікоризації та власне посадки. Там волонтери отримали необхідний інвентар, а опісля відправилися на толоку та висадку дерев. Нові черешні садили на місці старого саду. Перед посадкою, аби дерево прийнялося, корінь обробляли спеціальною рідиною – мікоризою. Як розповіла голова правління ГО екологічного клубу «ПОЛе» Марія Руда (до слова Марія Руда – колишня студентка НЛТУ України), така технологія нова і дуже поширена в Європі та Японії. Процес мікоризації – біологічний, екологічно чистий та дає змогу прижитися саджанцю. «Препарат зроблений на основі симбіотичних грибів, трюфеля білого, тому в перспективі тут можуть навіть бути трюфелі. Це інноваційний метод. Кожен препарат розробляється відповідно до типу ґрунту. За рахунок цього ми досягнемо 100% приживлювання. Мікориза, яку ми сьогодні використовуємо, розроблялася у Львові. Частково це елементи французької та австралійської технологій», – каже вона. За словами Марії Рудої, доглядати за садом буде адміністрація парку «Знесіння».

На території старого черешневого гаю під час прибирання також відбувся майстер-клас з роздільного сортування сміття. Усі витрати на висадку черешневого саду взяла на себе Львівська міська рада. На 50 дерев черешні волонтери потратили 20 літрів мікоризи. Загалом до відновлення черешневого саду доєдналося понад 100 людей. Додамо, що 2019 рік на Львівщині оголосили Роком Климентія Шептицького.

Колектив кафедри Іноземних мов

 

Last modified on Tuesday, 16 April 2019 08:49

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper