Пройшла зустріч на тему: «Відоме та невідоме про Туринську Плащаницю»

P1016130В конференц-залі головного корпусу НЛТУ України відбулася зустріч на тему: «Відоме та невідоме про Туринську Плащаницю». Навколо Туринської Плащаниці існує багато таємниць та міфів, які розвінчували капелан Національного лісотехнічного університету України отець Богдан Кулик та доцент кафедри хімічної технології силікатів Національного університету "Львівська політехніка" Боровець Зенон Іванович.

Туринська плащаниця — ​це лляна тканина, яка понад 400 років зберігається в італійському місті Турин у соборі Святого Іоанна Хрестителя. Для віруючих – це доказ воскресіння Ісуса Христа, а для вчених — складний та захоплюючий ​науковий пазл.

Християнська реліквія не була б такою відомою на цілий світ, зазначив Боровець Зенон, якби людство не придумало фотографію. Точніше, якби Секондо Піа не спробував зазнімкувати плащаницю. Результат роботи майстра ошелешив його самого. Він знав, що на негативі все представлене у зворотному вигляді, тобто світлі частини повинні бути темними і навпаки. Як правило, це не дає повної картини і лише після проявлення створюється нормальне зображення. А тут усе вийшло навпаки. Негативне відтворення виявилося позитивним і дало змогу розгледіти на обличчі, фігурі такі деталі, які раніше побачити було неможливо.

«Головною загадкою Туринської плащаниці для всіх залшається механізм її створення. Адже вона — ​не намальована картина. Там нема фарби, просто у деяких місцях поверхня лляних волокон незрозуміло чому змінила колір. При тому, краплі крові проникли глибоко у тканину. Це означає, що вони з’явилися на ній до появи відбитків. Крім того, всі криваві плями мають чіткі обриси, відтак, можна припустити, що тіло не знімалося з простирадла. Також на тканині відсутні ознаки розкладання, які зазвичай проявляються через 40 годин після смерті. Тож дослідники зробили висновок про те, що тіло знаходилося на полотні не більше двох днів», – розказав Боровець Зенон.

Цікаві факти Туринської плащаниці

  • За переказами, плащаниця деякий час зберігалася в апостола Петра, а потім передавалась від учня до учня.
  • Плащаниця зберігається під постійним комп’ютерним конт­ролем тиску, температури та вологості, у розгорнутому вигляді в коробці з прозорого броньованого скла вагою 1100 кг, наповненій інертним газом та схованій від прямого сонячного проміння. Вона має постійне місце у лівій кап­лиці Туринської катедри, але є закритою для відвідувачів і прочан.
  • Існує кілька копій Туринської плащаниці, які виставляють у храмах для молитви перед нею.
  • На плащаниці добре видно два образи чоловічого тіла в повний зріст. На одній половині — ​він зі складеними руками і ногами, що рівно лежать; на іншій — ​те ж тіло зі спини. На тканині відбилися сліди синців на голові, крові на зап’ястях і ступнях ніг, сліди від ударів батогів на грудях, спині і ногах, велика кривава пляма від рани на лівому боці...

Юлія Гербут

Last modified on Thursday, 11 April 2019 04:46

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper