На Сокальщині побували науковці з Університету сталого розвитку м. Еберсвальде Федеративної Республіки Німеччини та Національного лісотехнічного університету України

Sokal2230 березня 2019 року Сокальський район відвідала міжнародна група науковців у складі президента Університету сталого розвитку м. Еберсвальде (ФРН), доктора географічних наук, професора Вільгельма-Ґюнтера Фарзона, доктора біологічних наук, професора Вери Лютхард, проректора з наукової роботи Національного лісотехнічного університету України, доктора сільськогосподарських наук, професора Василя Лавного та доктора біологічних наук, професора кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу Мирослави Сороки.

Гостей прийняли голова Сокальської районної ради Микола Пасько та голова постійної депутатської комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології, раціонального природокористування та розвитку сільських територій Андрій Сенюк.

Sokal3Програма візиту включала обстеження особливо цінних лісових та болотних масивів району та робочу нараду з питань обговорення стратегії їх збереження і відтворення. Група науковців ознайомилася з різними типами боліт Сокальщини, зокрема, відвідала ботанічний заказник загальнодержавного значення «Волицький» загальною площею 150 га та ознайомилася із заходами районної ради, направленими на збереження цього унікального сфагнового болота, елементами якого є популяції рідкісних рослин. Було обстежено також декілька ділянок злакових та осокових боліт, особливо їх карбонатні варіанти. Науковці спільно з представниками районної ради обговорили першочергові заходи для їх збереження, підкресливши необхідність відновлення гідрологічного режиму цієї території.

Робоча група відвідала територію проектованого ботанічного заказника загальнодержавного значення «Малополіський шафран», створення якого дозволить зберегти найпівнічнішу популяцію шафрану Гейфеля на рівнині. Особливе враження на німецьких колег справили лісові масиви заповідних урочищ «Борове» та «Великомостівське» загальною площею 52 га. Науковці зазначили, що за своїми складом і структурою це унікальні ценози, які необхідно зберегти в природному стані для майбутніх поколінь. У Німеччині подібний природний ліс охороняється на найвищому державному рівні. 

Sokal19У ході візиту було обговорено низку важливих питань, а саме:

- впровадження першочергових заходів задля збереження цінних об’єктів природно-заповідного фонду в зв’язку із загрозами, викликаними різким зниженням рівня ґрунтових вод у регіоні;

- можливі напрямки майбутньої міжнародної співпраці та написання і впровадження природоохоронних екологічних проектів на території Сокальщини;

- питання створення національного природного парку «Надбужжя» імені Блаженнішого Любомира Гузара;

- необхідність роз’яснювальної роботи серед населення про позитивні сторони створення національних природних парків і перспективи місцевої територіальної громади у зв’язку із цим;

Sokal10Також під час зустрічі було обговорено нову Програму Сокальської районної ради щодо ідентифікації та збереження цінних деревостанів та старовікових дерев на території району на 2019-2020 роки, відповідно до якої під охорону буде взято низку дерев дуба звичайного шляхом створення окремих ботанічних пам’яток природи.

Німецькі колеги зазначили, що це дуже важлива робота, оскільки старі дерева виконують не лише екологічну функцію як детермінанти багатовидових консорцій, є домівкою для багатьох видів птахів, комах, мохів, лишайників, а також мають велику історичну та культурну цінність.

У Німеччині діють відповідні державні програми, які не тільки охороняють старі дерева, а й регламентують порядок їх відновлення та ревіталізації.

Для німецьких гостей було організовано також екскурсію територією Сокальського та Жовківського районів з метою ознайомлення з природними ландшафтами Малого Полісся, пам’ятками архітектури та історичними місцями.

Last modified on Thursday, 04 April 2019 22:02

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper