Представники Національного лісотехнічного університету України взяли участь у міжнародному тренінгу у м. Краків

Тренінг відбувався з 6 по 10 березня 2023 року в рамках міжнародного грантового проєкту програми Еразмус+ «Підтримка визнання кваліфікацій для українських університетів» (QUARSU) на базі Ягеллонського університету (Краків, Польща), який є отримувачем гранту.

 

11 krakiv

 

Мета проєкту полягає у посиленні ролі сектору вищої освіти у суспільстві шляхом підтримки розвитку системи визнання кваліфікацій в Україні.

Для реалізації проєкту було поставлено цілі, а саме: розроблення та апробація методології визнання, сумісної з Національною рамкою кваліфікацій; розвиток людських ресурсів (кадрів) для визнання, а також створення платформи для підтримки визнання.

Напрями діяльності за проєктом включають аналіз існуючих стандартів та методологій, розроблення методології визнання, розроблення та імплементація системи підготовки, створення центрів визнання в українських університетах-партнерах та менеджмент якості освіти.

У складі делегації від НЛТУ України у першому навчальному візиті були:

  • Гаврилюк С. А. - заступник директора ННІ ЛСПГ, доцент кафедри лісової таксації та лісовпорядкування.
  • Гасій О. Б. - керівник Центру забезпечення якості освіти, доцент кафедри прикладної механіки і технології машинобудування.
  • Ортинська Г. Є. - заступник директора ННІ ДКТД, доцент каф. технологій деревинних композиційних матеріалів, целюлози та паперу.
  • Салабай С.-І. Р. - керівник сектору роботи з іноземними студентами відділу міжнародних зв'язків, асистент кафедри іноземних мов.

У зустрічі також взяли участь представники інших українських університетів та інституцій, що входять до консорціуму проєкту, а саме: Національний університет «Одеська морська академія», Херсонський національний технічний університет, Сумський державний університет, Маріупольський державний університет, Федерація роботодавців України.

У перший день навчального візиту відбулася вступна лекція координатора проєкту проф. Марека ФРАНКОВИЧА, який надав коротку характеристику Ягеллонського університету. Варто зазначити, що цей університет був заснований ще у 1364 році та є одним з найстаріших університетів в Центральній Європі. Насьогодні в університеті навчаються приблизно 38000 студентів, працює майже 5000 науково-педагогічних працівників. Під час зустрічі також виступили з вступним словом керівник Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана ШИТІКОВА та представник Міністерства освіти та науки України Сергій ШКАБКО.

Під час тренінгу учасники мали змогу ознайомитися з роботою Центру підтримки навчання та поспілкуватися з його керівником, доктором Радославом РИБКОВСКІ, а також відвідати Офіс розвитку кар'єри та послухати презентацію керівника Пьотра РАБЦЯКА. Працівники університету намагаються у різний спосіб співпрацювати з випускниками університету, роботодавцями, торговими палатами, асоціаціями та органами кар’єрних радників у країні та за кордоном, проводять профорієнтаційні консультації та тренінги для студентів та випускників, проводять часті анкетування з оцінювання якості тренінгів і узагальнення пропозицій щодо їх удосконалення, організовують Ярмарки вакансій тощо.

Учасники навчального візиту також відвідали Центр підтримки досліджень та Музей університету з цікавими експонатами.  

09 березня відбулася зустріч з представниками Варшавської школи економіки Ізабелою БУКОВИЧ та Катаржиною ТРАВІНСКОЮ-КОНАДОР, які ознайомили учасників тренінгу з законодавством Польщі з питань визнання кваліфікацій, обмінялися практичним досвідом в реалізації процедури визнання попереднього навчання.

Також у рамках навчального візиту було проведено два засідання методологічної групи, де обговорено формування Методологічних рекомендацій щодо визнання кваліфікацій та визнання попереднього навчання в українських закладах вищої освіти а також запропоновано ідеї щодо перспективи наступних освітніх проектів.

За підсумками візиту його учасники отримали відповідні сертифікати.

Перспективами подальшої роботи у рамках проєкту є:

  • Участь у створенні Методологічних рекомендації щодо визнання кваліфікацій та визнання результатів попереднього навчання в українських закладах вищої освіти.
  • Ініціювання спільно з іншими учасниками української методологічної групи проекту необхідних змін у нормативно-правових документах України з метою розширення прав університетів у цій сфері.
  • Участь у формуванні загальнодержавної платформи як основи для легітимізації процесу визнання.
  • Створення в НЛТУ України структурного підрозділу, відповідального за визнання кваліфікацій та визнання попереднього навчання.

Last modified on Friday, 24 March 2023 11:29

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper