Трансформаційний пілотний проєкт з біоенергетики для Борислава

28 10 22 logoЦентр розвитку та охорони довкілля Center for Development and Environment (CDE), Бернського Університету (Швейцарія) в рамках дослідницько-впроваджувальної програми дій у м. Борислав (Львівська область) та у співпраці із Бориславською міською радою, Національним лісотехнічним університетом України (НЛТУ України) та громадською організацією «Лісові ініціативи і суспільство» (ГО «ЛІіС») розпочали реалізацію проєкту Transformative Pilot Action (TPA) з підвищення рівня енергоефективності та сталого використання біоенергії у Бориславській гімназії № 9. У четвер 20 жовтня 2022 р. в онлайн форматі відбулась вступна зустріч партнерів проєкту.

28 10 22 1Модератором зустрічі був представник Центру розвитку та охорони довкілля (CDE) Університету Берна, Швейцарія, д-р Heino Meessen, який висловив безумовну підтримку Україні в ці важкі дні війни та запевнив, що це не останній проєкт, який реалізуватиметься задля переходу українських малих міст до надійного, незалежного енергопостачання й енергозбереження. Heino Meessen зазначив, що цей проект буде реалізований у трикутнику співпраці – інноваційному для подальшої проектної співпраці: громадська організація – місцева влада – університет – із залученням молодшого покоління науковців та співробітників Борислава для проведення досліджень та реалізації TPA.

У зустрічі взяв участь голова Бориславської міської ради Яворський Ігор Романович. Міський голова на прохання модератора описати наслідки атак на енергетичну систему повідомив про ситуацію з енергозабезпеченням, яка склалася в Бориславі після масованих російських атак на критичну інфраструктуру України.

«Проблема складна, після пошкодження критичної інфраструктури є перебої із забезпеченням електроенергією в місті. Відбувається ремонт для відновлення електропостачання в повному обсязі. В місті введено режим економії електроенергії, зокрема відключене вечірнє освітлення вулиць» - Яворський І.Р.

Також міський голова наголосив на важливості підтримки міжнародних партнерів у розвитку біоенергетики в місті.

«Ця співпраця означає більше, ніж просто отримати фінансовий ресурс і покращити матеріальну базу. У час війни ми розуміємо всі ризики і загрози, які зараз є у нас. Але ви (швейцарці – прим. авт.) … допомагаєте нам, це означає, що ви вірите в нашу перемогу. Коли є такі партнери, які нам допомагають і вірять в нас, у нашої країни немає вибору, як перемогти зло, яке є проти миру і демократії в усьому світі. Ваша довіра і віра в нас повернеться до вас сторицею.» - Яворський І.Р.

Долучився до зустрічі також керівник Центру екології, туризму та сталого розвитку Бориславської міської ради, науковець Цайтлер Мирон Йосифович, який наголосив на проблемі управління зеленими відходами  (деревина, гілки, скошена трава, опале листя, відходи з городів і садів овочів та фруктів у великих кількостях) і охарактеризував два шляхи її вирішення в місті: компостування та подрібнення відходів деревини. Для компостування відходів неподалік Бориславського Центру екології, туризму та сталого розвитку споруджено пілотний майданчик, куди місцеві жителі можуть приносити органічні відходи для подальшого виробництва і використання біогумусу. Працівники Центру провадять інформаційно-просвітницьку роботу з мешканцями місцевої територіальної громади щодо поводження з органічними відходами. Реалізувати другий підхід, як вважають фахівці комунальних служб міста, допоможе використання подрібнювача деревних відходів; для його придбання місто активно шукає джерела фінансування.

Принагідно п. М. Цайтлер продемонстрував присутнім три моніторингові станції, які дозволяють в режимі реального часу контролювати стан атмосферного повітря в місті, зокрема на вміст метану, діоксиду вуглецю, формальдегіду тощо. Ці заходи свідчать про реальну турботу працівників Бориславської міської ради та її служб про життя і здоров’я громадян.

28 10 22 2

Координатор проєкту к.е.н. Пелюх Оксана Романівна виступила з презентацією про громадську організацію «Лісові ініціативи і суспільство» та гуманітарну діяльність, яку організація почала реалізовувати після початку війни. Зокрема, розповіла про набори гуманітарної допомоги, які отримали внутрішньо переміщені особи, які проживають на території Бориславської громади упродовж минулих місяців в рамках реалізації проєкту «Забезпечення нагальних гуманітарних потреб ВПО віком від 30 років» за підтримки програми «Єднання заради дії». Також зауважила, що реалізації поточного проєкту з підвищення рівня енергоефективності та сталого використання біоенергії у Бориславській гімназії № 9 передували ґрунтовні теоретичні дослідження перспектив реалізації заходів із розвитку біоенергетики у м. Борислав і практичні кроки щодо їх втілення.

Зокрема, к.е.н., доцент, старший науковий співробітник науково-дослідної частини НЛТУ України Максимів Людмила Іванівна координувала роботу швейцарсько-українського проєкту, який здійснювався за фінансової й організаційної підтримки Федерального Інституту досліджень снігу, лісу і ландшафтів (WSL), Цюрих, Швейцарія «Визначення можливостей зеленої енергії в Українських Карпатах». Проєкт став складником масштабної   дослідницької програми WSL “Energy Change Iimpact” (2014-2020) і виконувався за тісної співпраці з керівником програми і проєкту Dr. Astrid Björnsen. У рамках проєкту було створено промо-відео про енергетичне минуле, сучасне та майбутнє Борислава, а також проведено конкурс «Деревина для енергії: Конкурс кращих практик використання деревної біомаси для виробництва енергії». Перемогу в конкурсі здобула Бориславська гімназія № 9, яка отримала інноваційний грант у розмірі 1300 швейцарських франків, що були використані для побудови приміщення для зберігання палива для реконструйованої котельні.

У рамках поточного проєкту передбачено закупити товари і послуги, потрібні  для реалізації заходів із підвищення енергоефективності гімназії, зокрема, генератора, електропили, віконних і дверних блоків з подальшим монтажем тощо. Реалізація проєкту, за словами Новицької Галини Богданівни – директорки Бориславської гімназії № 9, допоможе закладу забезпечити та заощадити енергетичні ресурси. Відтак, домогтися відповідності нормативним вимогам до температурного режиму в закладах освіти в зимовий період і провадити освітній процес упродовж поточного та наступних навчальних років у комфортних санітарно-гігієнічних умовах.

Слова підтримки реалізації проєкту та сподівання на подальшу плідну співпрацю щодо розвитку біоенергетики в Українських Карпатах надіслали проректор з наукової роботи НЛТУ України д.с.-г.н., проф. Лавний Василь Володимирович та виконавчий директор ГО «ЛІіС» к.с.-г.н. Карабчук Дмитро Юрійович.

Оксана Пелюх
Людмила Максимів

Last modified on Sunday, 30 October 2022 17:00

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper