Навчальна практика з ботаніки

Нелегкі для нашої України часи повністю змінили і життя нашого університету. Така довгоочікувана навчальна практика з ботаніки проходить у дистанційному режимі з допомогою віртуальних екскурсій, походів у природу в режимі онлайн та з переглядом презентацій, фото і гербарних зразків рослин. Однак це значно ускладнює засвоєння матеріалу студентами, оскільки ботаніка потребує значної концентрації уваги і безпосереднього дослідження видів. Тому до проведення вебінарів і демонстрації ботанічних навчальних фільмів і віртуальних екскурсій долучилися наші давні знайомі – колеги-ботаніки з Університету Природничого в Любліні (Польща). 

Оскільки для груп ЛГ-11, ЛГ-12, СПГ-11 за програмою навчальної практики з ботаніки повинна була висвітлена тема «Тропічні і оранжерейні рослини» та проведена екскурсія в ботанічний сад ЛНУ ім. Івана Франка, зокрема, у оранжерею тропічних рослин, 9 червня 2022 року професор Університету Природничого в Любліні, доктор габілітований Анджей Возьняк спільно з керівниками навчальної практики, професором, д.б.н. Мирославою Сорокою та доцентом, к.с.г.н. Тарасом Юськевичем провели захоплюючу віртуальну екскурсію одним із найзагадковіших куточків Макаронезії – островом Мадейра, з експедиції по якій професор нещодавно повернувся. 

Майже тригодинний вебінар-екскурсія познайомив студентів із флорою і рослинністю острова, національними парками, міськими садами і колекціями найбільшого ботанічного саду Мадейри у Фуншалі.

C:\Users\Кузя\Desktop\Мадейра\Навч.практ ботаніка 09.06.22р. ЛГ-11,12, СПГ-11.jpgC:\Users\Кузя\Desktop\Мадейра\Вебінар.jpg

Макаронезію виділяють у самостійну флористичну область, вона є перехідним ступенем від середземноморської до африкансько-тропічної флор. Оскільки острів Мадейра — вулканічного походження, він ніколи не був частиною континенту, тому тут сформувалася древня самобутня флора, складена із 1226 видів, з яких 123 є ендемічними. Розмаїття тропічних видів рослин, які у досить скромному асортименті культивуються у Львові, студенти мали змогу побачити у природному середовищі. 

Професор А.Возьняк розповів майбутнім лісівникам про склад і будову п'ятьох корінних лісових угруповань Мадейри, а також про лаурісільву – реліктові лаврові вічнозелені ліси, що вкривали Середземномор’я і північ Африки у дольодовиковий період і тепер охороняються як об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО.  

З особливим захопленням студенти слухали розповідь і дивилися фільми про Ботанічний сад Мадейри у Фуншалі, тропічний сад «Монте-Паласе» та Муніципальний сад Фуншала, що славляться своєю розкішною рослинністю. 

На останок професор А.Возьняк пообіцяв студентам провести у подібний спосіб віртуальні екскурсії по ботанічних садах Польщі, найцікавішими місцями Високих Татр та екзотичними екосистемами Близького Сходу, що викликало щире захоплення і вдячність наших студентів.

Last modified on Monday, 13 June 2022 07:21

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

JoomShaper