Великий оптиміст, видатний вчений, педагог, патріот та громадянин!

(Пам’яті Білея Петра Васильовича)

biley22 серпня 2020 року професору, доктору технічних наук, Заслуженому діячеві науки і техніки України, бувшому завідувачу кафедри технологій лісопиляння, столярних і дерев’яних будівельних виробів виповнилось би 80 років з дня народження.

Понад 60 років трудової діяльності і 45 із них нерозривно пов’язані з деревообробною галуззю і Національним лісотехнічним університетом України.

Після навчання в аспірантурі він пройшов шлях від асистента до професора: у 1993 році першим в Україні захистив докторську дисертацію по сушінню деревини, а у 1994 році обраний дійсним членом – академіком Лісівничої Академії Наук України. Указом Президента України у 2009 році Білею Петру Васильовичу присвоєне почесне звання “Заслужений діяч науки і техніки України”. Нагороджений медаллю “Ветеран праці” та знаком “Відмінник освіти України”, а також Почесною грамотою Міністерства промислової політики України та Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

За період наукової та педагогічної діяльності опублікував понад 300 наукових та навчально-методичних праць в т.ч. 16 монографій, навчальних посібників і підручників. Виконав як керівник і відповідальний виконавець 28 науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт. Підготував 15 кандидатів і 1 доктора технічних наук. Отримав 6 патентів України на винаходи і 24 корисні моделі.

Вже минуло пів року, як Петра Васильовича немає серед нас. Однак будучи талановитим науковцем Петро Васильович залишив після себе гарний спадок для нащадків: науковий та творчий доробок. Урядові нагороди, грамоти, медалі, дипломи та добра пам’ять свідчать про великі заслуги Петра Васильовича Білея перед Карпатським краєм, деревообробними та меблевими підприємствами, науково-дослідними та навчальними закладами України.

З великою повагою колективи кафедри технологій лісопиляння, столярних і дерев’яних будівельних виробів та ННІ ДКТД.

Last modified on Wednesday, 26 August 2020 12:51

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

Address

  103, Gen. Chuprynky St., Lviv, 79057
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Support

Communications Center

site@nltu.edu.ua

JoomShaper