зображення 2024 03 27 193148733

Колектив Національного лісотехнічного університету України глибоко сумує з приводу смерті багатолітнього голови Наглядової ради НЛТУ України Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГОукраїнського фізика-теоретика, доктора фізико-математичних наук, професора, академіка Національної академії наук України, громадського та політичного діяча, народного депутата І-IV скликань, Героя України, почесного громадянина Львова, співзасновника Інституту національної пам’яті.

Щирі співчуття його родині, друзям і близьким.

Життя коротке – пам’ять вічна…

Життєпис: http://surl.li/rzoti

logo fem2forest

фото 1

Стартував Міжнародний проєкт Fem2forests “Інноваційні шляхи для ефективного залучення дівчат та молодих жінок до лісового сектору”, в рамках Програми “Дунайський регіон” (Interreg Danube Region), який об’єднав партнерів з дев’яти країн: Словенії, Хорватії, Австрії, Німеччини, Боснії і Герцеговини, Сербії, Румунії, Чехії та Україна. П’ятнадцять партнерів, серед яких є Національний лісотехнічний університет України, консолідували свої зусилля для вирішення питання гендерної рівності у лісовому секторі.

фото 2

фото 4

Національний лісотехнічний університет України представляє команда дослідників: доктор технічних наук, професор Орест КІЙКО (наукові та професійні інтереси: деревообробні і меблеві технології; розвиток лісового сектору; міжнародна співпраця, розвиток вищої освіти), кандидат економічних наук, професор Андрій ЛІПЕНЦЕВ (наукові та професійні інтереси: лідерство, організаційна поведінка, концепції врядування та паблік менеджмент, організаційна поведінка керівника, організаційна культура, етика публічної служби, андрагогіка, діловий та службовий етикет в управлінні, управління змінами, надання та підвищення якості адміністративних послуг), кандидат економічних наук Оксана ПЕЛЮХ (наукові та професійні інтереси: проблеми лісових екосистем Українських Карпат через дослідження еколого-економічних систем з використанням DPSIR-моделі, вивчення сприйняття суспільством мертвої деревини та уподобань шодо рекреаційних характеристик лісів, аналіз зацікавлених сторін у сталому лісовому господарюванні, оцінювання еколого-економічної ефективності переформування деревостанів та, зокрема, моделюванні цього лісогосподарського заходу), які з січня 2024 року беруть активну участь у реалізації проєкту.

“Офіс Горизонт Європа в Україні” розпочав рейтингування залученості українських учасників у конкурсах за 6 кластером програм “Горизонт 2020” та “Горизонт Європа”.

IMG 9216

Національний лісотехнічний університет України увійшов у Топ 5 українських учасників за обсягами фінансування у проєктах за 6-м кластером у “Горизонт Європа”!

 ТОП 5 1

Топ 5 українських учасників за обсягами фінансуванням у проєктах за 6-м кластером у “Горизонт Європа”:

  1. Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону “ФОРЗА” (448,88 тис. євро)
  2. Поліський національний університет (402,13 тис. євро)
  3. Державна установа «Інститут морської біології НАН України» (309,62 тис. євро)
  4. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (264,5 тис. євро)
  5. Національний лісотехнічний університет України (261,38 тис. євро).

 

У Програмі “Горизонт 2020” серед українських організацій найбільшою мірою були залучені заклади вищої освіти та приватні комерційні організації, а в конкурсах “Горизонт Європа” – заклади вищої освіти та неприбуткові організації. У попередній Рамковій програмі “Горизонт 2020” українські учасники взяли участь у 17 проєктах та отримали фінансування на суму 1,8 млн євро, то в Програмі “Горизонт Європа”, яка триває, вже є 26 проєктів із загальним обсягом фінансуванням 3,44 млн євро. При порівнянні обсягу фінансування проєктів учасників із третіх країн: у попередній Програмі Україна була на 9-му місці, а зараз на 6-му.

Матеріали опубліковані згідно з інформацією платформи CORDIS.

26-28 лютого 2024 року, завідувач кафедри екологічної економіки та бізнесу, професор Іон Дубовіч представив Національний лісотехнічний університет України в Парламенті Румунії (м. Бухарест) і взяв участь у круглому столі на тему: “730 днів війни в самому серці Європи: наслідки, реалії та перспективи на регіональному та глобальному рівнях”. Захід об’єднав парламентарів, дипломатів, представників академічних кіл, релігійних культів, загалом сто представників з Румунії, України та Республіки Молдова.

IMG 9048

Круглий стіл, який організував Союз українців Румунії, став значною нагодою підкреслити постійну підтримку Румунії в європейській та євроатлантичній інтеграції України. Водночас було підтверджено непохитну підтримку територіальної цілісності України та рішуче засуджено агресію Росії.

IMG 9046

У своєму виступі професор Іон Дубовіч щиро подякував владі і всім громадянам Румунії, які надають допомогу Україні під час російсько-української війни. Він зазначив: “сьогодні Україна переживає вкрай важкі часи в своїй багатовіковій історії. Вторгнення російської армії на територію України почалося у 2014 році, під час тимчасової окупації Кримського півострова та частини Донецької і Луганської областей. З початку повномасштабної війни росії проти України (з 24 лютого 2022 року) російські терористи викрали сотні тисяч українських дітей, росіяни вбили десятки тисяч мирних жителів, у тому числі близько п’ятисот дітей, понад 1000 дітей отримали важкі поранення, тисячі покалічених життів – це геноцид українського народу! Сьогодні складно оцінити реальний розмір збитків, який війська росії завдали Україні. На думку експертів, збитки завдані інфраструктурі України під час вторгнення російських військ в Україну, становлять майже 65 мільярдів доларів США, а довкіллю – близько 60 мільярдів доларів США. Збитки нанесені сільськогосподарській галузі України внаслідок повномасштабного російського вторгнення на територію країни сягає понад 40 млрд доларів США. Згідно з даними ООН, Україна – одна з найбільш замінованих країн світу. На думку експертів, розмінування території України може тривати приблизно 100 років!”

IMG 9047

Під час виступу професор Іон Дубовіч зазначив і про те, що збитки, завдані економіці України внаслідок війни, сягають майже 600 мільярдів доларів США, і ця цифра кожного дня зростає.

Російські окупанти незаконно видобувають з 2014 року корисні копалини на тимчасово захоплених українських територіях, зокрема: на українському шельфі Чорного моря щороку незаконно видобувають два мільярди кубометрів газу; з окупованого Донбасу щороку незаконно вивозить 2,8 мільйонів тон антрацитового вугілля; зухвало використовують природні ресурси України на тимчасово окупованих територіях; крадуть і вивозять з України українське зерно. Український літак “Мрія”, найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак знищили 26 лютого 2022 року російські терористи. Росіяни намагаються знищити економіку України. Країна терористів росія за допомогою військових сил намагається знищити українську націю. Впродовж тривалого періоду російські терористи у брутальній формі примусово переселяли українців з України у віддалені регіони росії, а на їх місце поселялися громадяни росії. Без свідомого і цілеспрямованого винищування українського народу, сучасна Україна налічувала б щонайменше 100 млн осіб. Якщо врахувати віковічну русифікацію, то чисельність українців світу була б близько 150 млн осіб. Такого великого скорочення населення не було у жодній країні світу. Від українців нинішнього покоління залежить майбутнє України, утворення потужної, об’єднаної, монолітної української нації та існування України як держави. Сьогодні війна росії проти України об’єднала українців. Українці незламні. Професор Іон Дубовіч наголосив, що без допомоги держав-партнерів України, зокрема Румунії, українцям було б дуже важко захищатися у цій війні росії проти України, адже остання в три рази більша за чисельністю населення і переважає озброєнням.

IMG 9045

В наш час, дуже складно говорити про війну в Україні. Це тому, що війну по різному розуміють і відчувають: насамперед ті, хто проживають в Україні в постійній небезпеці, ті хто в наслідок війни втратили рідних чи близьких людей, ті хто втратили здоров’я чи майно, ті хто захищають на передовій Україну і ризикують кожного дня своїм життям і здоров’ям, та ті, хто проживають за межами України і розуміють війну, так як передають у засобах масової інформації, інколи з пропагандистською метою і т.д. Саме тому громадяни різних країн ЄС, США та інших держав не знають з якими проблемами стикаються українці, особливо Збройні Сили України (ЗСУ), які не мають достатньо сучасної системи протиповітряної оборони, належної зброї та боєприпасів для оборони від російської агресії. Президент України Володимир Зеленський з першого дня повномасштабної війни звертається до партнерів України щоб надавали Україні належної системи протиповітряної оборони, боєприпасів  та ін. На жаль, партнери України не завжди вчасно реагують на потреби України, а це призводить до серйозних втрат, збитків, руйнувань та людських жертв в Україні. Слід розуміти, що ЗСУ захищають не лише Україну, а всю Європу, весь світ від російських терористів. Вони захищають межу між добром і злом. Сьогодні деякі політики держав-партнерів України, замість того, щоб підтримали, надавали необхідну допомогу Україні, займаються політичними спекуляціями. Наприклад, деякі сенатори США, уважають, що США має надавати Україні допомогу не безкоштовно, а у вигляді кредитів або в обмін на корисні копалини. Інші пропонують Україні підписати мирну угоду з росією і т.д. 

На завешення, професор Іон Дубовіч зазначив, що про мирну угоду між Україною і росією, можна говорити лише тоді, коли росія виведе свої війська із території України. Всі причетні до розв’язання та ведення війни проти України, мають відповідати, згідно з міжнародним правом, за всі воєнні злочини та відшкодувати Україні всі збитки спричинені війною росії проти України. 

Завідувач кафедри екологічної економіки та бізнесу,
професор Іон Дубовіч

З нагоди святкування 150-річчя Національного лісотехнічного університету України та на виконання Постанови Верховної ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках” від 21.12.2023 року № 3536-ІХ (http://surl.li/phcwk) Міністерством освіти і науки України нагороджено окремих наукових та науково-педагогічних працівників відомчими відзнаками МОН України за ефективну реалізацію державної політики у сфері освіти і науки.

 

Daniel Kimberly

bartin univers

erasmus
log NLTU
 

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги науково-педагогічних працівників НЛТУ України

Національний лісотехнічний університет України і

Університет Бартіна (Туреччина)

оголошують конкурс

на здобуття стипендій для стажування та викладання

в Університеті Бартіна за програмою Євросоюзу Еразмус+ (напрям КА1)
(http://erasmusplus.org.ua/erasmus/ka1-navchalna-mobilnist/indyvidualni-hranty/kredytna-mobilnist.html)

Конкурс оголошується на здобуття:

bartin univers

erasmus
log NLTU
 

ОГОЛОШЕННЯ

До уваги науково-педагогічних працівників НЛТУ України

Національний лісотехнічний університет України і

Університет Бартіна (Туреччина)

оголошують конкурс

на здобуття стипендій для стажування та викладання

в Університеті Бартіна за програмою Євросоюзу Еразмус+ (напрям КА1)
(http://erasmusplus.org.ua/erasmus/ka1-navchalna-mobilnist/indyvidualni-hranty/kredytna-mobilnist.html)

Конкурс оголошується на здобуття:

краще у 2020 1

4 березня на Вчені раді НЛТУ України ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир ЗАГОРСЬКИЙ привітав та урочисто вручив атестати вчених звань та диплом наукового ступеня науково-педагогічним працівникам:

IMG 8646

Атестат професора вручено доктору педагогічних наук, доценту, відміннику освіти України, члену Спілки дизайнерів, завідувачу кафедри дизайну ПРУСАКУ Володимиру Федоровичу

IMG 8692

Диплом доктора біологічних наук за спеціальністю “Екологія” отримала кандидат біологічних наук, доцент, доцент кафедри екології ОЛІФЕРЧУК Вікторія Петрівна 

IMG 8664IMG 8669 

Атестат доцента вручено кандидату юридичних наук, доценту кафедри права та суспільних дисциплін РЕМЕНЯК Олесі Василівні

IMG 8653IMG 8658

Атестат вченого звання доцента вручено кандидату технічних наук, доценту кафедри комп’ютерних наук ПРУСАКУ Юрію Володимировичу.

ВІТАЄМО!

Відбулася зустріч ректора Національного лісотехнічного університету України, член-кореспондента НАН України, професора Володимира ЗАГОРСЬКОГО з професором-істориком з бельгійського міста Монс Францісом РАСІЧЕМ (Francis RASIC). У зустрічі взяли участь проректор з науково-педагогічної виховної роботи і міжнародних звʼязків, доцент Микола БОРИС та завідувач кафедри екологічної економіки та бізнесу, професор Іон ДУБОВІЧ.

IMG 8597

Учасники зустрічі поспілкуватися на актуальні теми сьогодення. Ректор університету Володимир ЗАГОРСЬКИЙ подякував бельгійському колезі за його розуміння ситуації в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації на її територію та висловлену ним підтримку українського народу в боротьбі з російським агресором.

IMG 8618IMG 8610

Також було порушено питання про особливості організації освітнього процесу в умовах воєнного стану, а також необхідність покращення матеріальної бази НЛТУ України, що дало би змогу підвищити ефективність навчального процесу, продуктивність науково-дослідної роботи та сприяло би зростанню якості освіти.

IMG 8614IMG 8630Учасники зустрічі обговорили можливі напрямки наукових досліджень і обміну перспективними ідеями та здобутками науковців НЛТУ України з європейськими колегами, а також подальшу інтеграцію Університету в європейський освітній та науковий простір. Завершилася зустріч взаємними сподіваннями на подальшу плідну взаємовигідну співпрацю.

news logoc1На запрошення ректора Національного лісотехнічного університету України, чл.-кор. НАН України, професора Володимира Загорського Університет відвідали голова Всеукраїнської організації “Український центр психології безпеки” Іван Сулятицький та директор благодійного фонду “Життя патріотів” Олександр Мацях.

be7a59a0 f717 4576 a9c6 39f38296b4ac691ea20e 5b7c 4bc7 9a61 53a99796ff64

Зустріч відбулася з метою обговорення можливої співпраці для підсилення національно-патріотичного виховання університетської молоді. Усвідомлення взаємозв’язку між індивідуальною свободою, правами людини та патріотичною відповідальністю стали основною темою розмови. Зважаючи на суспільно-політичну ситуацію, що склалася в Україні, усе більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції.

Сторінка 1 із 48

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper