Старосамбірському лісгоспу – 60!

kontora stsambirРекторат Національного лісотехнічного університету України вітає колектив ДП “Старосамбірське лісомисливське господарство” та випускників 1960-го року із ювілеєм – шістдесятиріччям Старосамбірського держлісгоспу та бажає успіхів у лісогосподарській діяльності, продовженні славних традицій колективу.

3 травня 1960 року – день народження Старосамбірського “молодіжного” лісгоспзагу. Пройшло 60 років і важко уявити, що його фундаторами були випускники Львівського лісотехнічного інституту, а точніше студенти-дипломники, оскільки  захист ними дипломів відбувся через 2 місяці.

А все почалося з того, що Уряд України прийняв рішення про ліквідацію нерентабельних гірських колгоспів і створення на їх місці державних господарств. У відповідності з цим рішенням на території Старосамбірського району Львівської області було створено Старосамбірський лісгоспзаг, у структурі якого був лісгосп і підсобне господарство, яке через кілька років було перетворене в радгосп.

Терміново треба було вирішити питання кадрів. Міністерство лісового господарства України звернулося до Львівського лісотехнічного інституту з проханням укомплектувати новостворений лісгосп своїми випускниками. Ректорат разом з комітетом комсомолу інституту розпочали підбір бажаючих працювати у новоутвореному лісгоспі, який назвали “Молодіжним”. Відібрано було 13 випускників – щасливе число! Посади: від головного лісничого лісгоспу – до лісничих та помічників лісничого (фото).

Опівдні 3 травня 1960 р. декан лісогосподарського факультету доцент Бродович Теофіл Михайлович представив майбутніх працівників лісгоспу керівництву Старосамбірського району і в той же день усі роз’їхалися на свої місця праці – у лісництва. Головний лісничий та інженери лісгоспзагу зайняли приміщення колишньої РТС у с. Стрілки.

Чому була така поспішність? Львівське обласне управління лісового господарства хотіло якнайкраще використати весняні травневі дні для лісокультурних робіт. Буквально з перших тижнів діяльності лісгоспу велися посадки культур. Сіянці доставлялися з розсадника Бродівського лісгоспу. Розпочали закладання двох власних розсадників – у Головецькому та Мшанецькому лісництвах, а також мінірозсадників у лісових обходах, де в основному висівали смереку і ялицю. Кожне новоутворене лісництво розпочинало свою діяльність з “нуля”: будівництво контор, господарських приміщень тощо.

У перші роки існування лісгоспу було заліснено лісовими культурами кілька тисяч гектарів площ. Здійснено сотні гектарів відводів під рубки головного і проміжного користування. Одночасно велися планові рубки лісу, головним чином санітарні та проміжні, забезпечувалося трелювання та вивезення деревини. Водночас разом з Держліспроектом велися підготовчі роботи для наступного лісовпорядкування, яке в колгоспних лісах не проводилося.

Напевно найскладнішим завданням для молодих керівників було підібрати кадри лісників, бригадирів лісорубів, ланкових лісокультурних робіт.

За набуті знання випускники були вдячні своїм учителям: доц. Третяку Ю.Д. (ботаніка, директор інституту), проф. Горшеніну М.М. (лісівництво), доц. Калужському М.І. (лісові культури, заст. директора інституту), доц. Коробкіну О.Й. (лісова таксація, лісовпорядкування), доц. Кордубі П.Т. (лісові хвороби), доц. Сухенко В.О. (будівельна справа), кандидатам економічних наук Борисовій І.В та Кисловій Т.М.

Володимир Кучерявий, Володимир Жук, Любов Войтенко

Last modified on Friday, 01 May 2020 09:28

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

Address

  103, Gen. Chuprynky St., Lviv, 79057
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Support

Communications Center

site@nltu.edu.ua

JoomShaper