До Дня працівника лісу в Брюховичах відкрили інноваційний лісорозсадницький комплекс

01 Bruhovychi16 вересня 2021 року відбулося урочисте відкриття інноваційний лісорозсадницький комплекс з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою, який був створений у Брюховичах на базі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека та директор ДП «Львівський ЛСНЦ» Федір Пелиньо, розпочинаючи урочисте відкриття, розповіли  присутнім про зародження і реалізацію ідеї створення на Львівщині першого в Україні інноваційного лісового селекційно-насіннєвого центру та ознайомили гостей із впровадженням сучасних технологій вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою для відновлення лісів і лісорозведення.

З привітаннями виступили Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський, перший заступник голови Держлісагентства України Віталій Пунь, голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, міський голова м. Львова Андрій Садовий.

До вітань приєдналися представник швецької компанії ВСС АВ Евальдас Блазевічус та генеральний підрядник, директор компанії ХО-СА-РО Володимир Хома.

Участь у заході взяли народні депутати України, депутати Львівської обласної ради та представники громадськості.

В заході також взяла участь делегація науковців Національного лісотехнічного університету України на чолі з першим проректором з науково-педагогічної роботи, професором Миколою Адамовським.

Інноваційний лісовий розсадник оснащений найсучаснішим обладнанням на основі технологій шведської компанії ВСС АВ, яка є світовим лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насінних центрів і розсадників. Гості заходу мали нагоду на власні очі побачити усі можливості інноваційного лісорозсадницького комплексу та переконатися у його високій технологічності.

Основна перевага садивного матеріалу із закритою кореневою системою  полягає у можливості висаджування таких сіянців впродовж усього вегетаційного періоду та формуванні стійких здорових та продуктивних лісових насаджень, що особливо актуально в умовах змін клімату.

У збудованому за сучасною технологією лісорозсаднику будуть вирощуватися сіянці біотично стійких, високопродуктивних  лісових порід  для відновлення лісів Карпат та рівнинної частини: ялиця біла, бук лісовий, сосна звичайна, дуб звичайний, модрина європейська, псевдотсуга Мензіса та інші.

Реалізація проєкту з побудови нового інноваціного лісорозсадницького комплексу на Львівщині є результатом співпраці лісівників з Львівською обласною державною адміністрацією і Львівською обласною радою та підтримки Державного агентства лісових ресурсів України і Міндовкілля України.

Кошторисна вартість проекту складає 89,0 млн грн, в тому числі кошти на закупівлю обладнання та устаткування  - 48,5 млн грн. Проект реалізовано за рахунок фінансової підтримки: державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ – 41,1 млн грн, обласного бюджету Львівської області – 36,4 млн грн та Львівської об’єднаної територіальної громади – 11,5 млн грн.

За один рік вирощується 3,5 млн сіянців із закритою кореневою системою.

В перспективі з використанням наявних теплиць на підприємствах Львівського ОУЛМГ та розширенні тепличного комплексу і полів дорощування у ДП «Львівський ЛСНЦ»  проект дасть змогу додатково отримати 7,5 млн сіянців на рік із закритою кореневою системою та 4 млн шт. із покращеною кореневою системою.

Сумарна кількість вирощеного садивного матеріалу становитиме близько 15 млн сіянців із закритою та покращеною кореневою системою.

За матеріалами:

logo nltuUKRAINIAN
NATIONAL
FORESTRY
UNIVERSITY

 

 

© 2023 НЛТУ України

Address

  103, Gen. Chuprynky St., Lviv, 79057
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/nltu.edu.ua

Support

Communications Center

site@nltu.edu.ua

JoomShaper